Raspisan drugi poziv za sredstva iz IPA fonda: Za ideje od 25.000 do 250.000

Tijana Ljiljanić je istakla je kako je Crna Gora regionalni lider kada je riječ o apliciranju za sredstva iz IPA fonda
0 komentar(a)
IPA, konferencija, Foto: Dragana Šćepanović
IPA, konferencija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.09.2011. 17:12h

Svečana konferencija povodom raspisivanja drugog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, održana je u utorak u kolašinskom hotelu “Lipka”. Programi, koji se finansiraju iz sredstava IPA fonda, imaju za cilj da podrži i unaprijedi socioekonomsku i kulturnu saradnju između država, kao i da pruže pomoć stanovništvu sa obje strane granice u rješavanju zajedničkih problema.

Drugi poziv za dostavljanje projekata raspisan je 15. avgusta, a rok za dostavljanje predloga je 14. novembar. Kako je kazao task menadžer prekograničnih programa Delegacije EU u Crnoj Gori, Enriko Aguando Asenjo, za projekte u okviru drugog poziva predviđeno je znatno više novaca nego što je to bilo učinjeno prvim pozivom.

“Za pozitivno ocijenjene projekte zemalja opredijeljeno je oko 3,4 miliona eura. Tim projektima treba da budu obezbijeđeni dugoročni učinci i opravdanost. EU smatra da se na ovaj način može pozitivno uticati na međususjedske odnose i izgadnji povjerenja. Kroz prekograničnu saradnju mogu se riješiti i neki bilateralni problemi između dvije države”, kazao je Asenjo, navodeći za to primjer Crne Gore i Hrvatske.

On je napomenuo da su opštine u prethodnom pozivu malo koristile sredstva opredijeljena u IPA projekte, iako su ona namijenjena prije svega njima.

Sva neprofitna pravna lica registrovana na području dviju država mogu konkurisati za opredijeljena sredstva.
U prvom pozivu bilo je 57 predloga projekata koji se odnose na prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore, a za drugi poziv očekuje se duplo više aplikacija

Tijana Ljiljanić iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija istakla je kako je Crna Gora regionalni lider kada je riječ o apliciranju za sredstva iz IPA fonda.

Prema njenim riječima, u prvom pozivu bilo je 57 predloga projekata koji se odnose na prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore, a za drugi poziv očekuje se duplo više aplikacija.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Srbije Zoran Lutovac, dok je goste pozdravio novi kolašinski gradonačelnik Darko Brajušković.

Bonus video: