Dodatno zdravstveno osiguranje samo za one koji rade, usluga oko 3 eura mjesečno

Ona je kazala da se dopunskim zdravstvenim osiguranjem ukida participacija, kojom se godišnje dobijalo oko milion eura
53 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja, Foto: Boris Pejović
Dom zdravlja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.09.2011. 15:51h

Dopunsko zdravstveno osiguranje, kojim će biti ukinuto plaćanje participacije, plaćaće samo radno aktivno stanovništvo, a visina doplate iznosiće oko tri eura, saopšteno je na javnoj raspravi o nacrtu izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Prema preliminarnim proračunima, kako je saopšteno, doplata će iznositi od 2,5 do 3,5 eura, a dodatnim podzakonskim aktom tačno će biti utvrđena visina premije dodatnog zdravstvenog osiguranja.

"Procjena je da će to biti od 2,5 do 3,5 eura, ali i ako bude veća neće biti mnogo, a siguran sam da će biti manja od jedan odsto prosječne zarade", kazao je načelnik službe za dobrovoljno zdravstveno osiguranje Aleksandar Jovićević.

On je rekao da u Crnoj Gori treba da se dopunski osigura manje od polovine stanovništva, oko 250 hiljada osoba.

Jovićević je naveo da je taj zakon u svakom pogledu najblaži u odnosu na zemlje okruženja.

On je objasnio da Slovenija sprovodi dopunsko osiguranje od 1991. godine i da se u toj državi u prva tri mjeseca primjene osiguralo 90 odsto stanovništva.

Pomoćnica ministra zdravlja Gorica Savović kazala je da je neophodno razjasniti konfuziju koju su stvorili mediji, predstavivši javnosti sliku da će svi plaćati 20 odsto od cijene pojedinih usluga.

"To su vam dvije kutije cigareta mjesečno"

"Osiguranik se osigurava od rizika snošenja dijela razlike u cijeni. Suština je da se za tu svotu, koja ne možemo reći da je velika, to su dvije kutije cigareta na mjesečnom nivou, osigurava rizika plaćanja razlike tih 20 odsto", pojasnila je ona.

Jedna od glavnih odlika Zakona biće to što je on oslobađajući po dva osnova. Građani neće plaćati usluge iz primarne zdravstvene zaštite, a taj akt će obavezivati samo radno aktivno stanovniištvo.

Savović je rekla da će oko 348 hiljada, odnosno više od polovine građana, biti oslobođeno plaćanja.

U tu grupu, kako je kazala, spadaju maloljetne osobe, oni koji se školuju do 26. godine, primaoci socijalne pomoći i stariji od 60 godina.

Prema njenim riječima, dopunsko zdravstveno osiguranje zahvata obavezni paket usluga.

"To nije dobrovoljno osiguranje, koje podrazumijeva usluge koje nijesu obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem ili usluge koje su iznad standarda zdravstvenog osiguranja. Ovo osiguranje je vezano za paket usluga koje se pružaju u sistemu zdravstvenog osiguranja, i obezbjeđuju se iz sredstava obezbijeđenih za zdravstvenu zaštitu", kazala je Savović.

Ona je kazala da se očekuje da se dopunskim zdravstvenim osiguranjem zdravstveni sistem ojača za deset miliona eura.

Savović je predlog dodatnog osiguranja pravdala najviše nezavidnim stanjem budžeta zdravstva.

"Postavilo se pitanje kako obezbijediti dodatni novac, s obzirom da je budžet limitiran na 163 miliona eura za 2011. godinu. Poređenja radi, budžet provincijske austrijske bolnice je 273 miliona eura", rekla je Savović.

Ona je kazala da se dopunskim zdravstvenim osiguranjem ukida participacija, kojom se godišnje dobijalo oko milion eura.

Saopšteno je da je očekivani rok za primjenu Zakona jedna godina, nakon njegovog usvajanja.

Javna rasprava biće nastavljena u srijedu u Budvi.

Bonus video: