U Radovićima kod Tivta na nastavu došlo samo 30 od 150 đaka

Većina prisutnih na sastanku roditelja učenika te škole, koji je održan tokom vikenda, odlučili su da njihova djeca od ponedjeljka ne idu na nastavu
0 komentar(a)
Đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2011. 08:19h

U Osnovnoj školi "Branko Brinić" u Radovićima kod Tivta je počeo bojkot nastave, u znak protesta zbog "diskriminacije srpskog jezika".

Od 150 đaka, na nastavu je došlo samo 30-ak, saopštio je Savjet roditelja.

Većina prisutnih na sastanku roditelja učenika te škole, koji je održan tokom vikenda, odlučili su da njihova djeca od ponedjeljka ne idu na nastavu.

Na ovaj korak mještani Krtola odlučili su se nakon što su se nadležni u Vladi oglušili na dopis Savjeta roditelja OŠ “Branko Brinić” od 31. avgusta, u kojem su Krtoljani eksplicitno tražili da im prosvjetne vlasti dostave „prihvatljiv predlog rješenja diskriminacije srpskog jezika ili obezbijedite izvođenje nastave na srpskom jeziku u našoj školi, kao i osmislite način na koji ćete uvesti u nastavu „srpski jezik i književnost“.

Krtoljani insistiraju na pravu njihove djece da se školuju na njihovom maternjem – srpskom jeziku

Ne sporeći nikome pravo da se obrazuje na crnogorskom jeziku, Krtoljani insistiraju na pravu njihove djece da se školuju na njihovom maternjem – srpskom jeziku.

Tim povodom oni su se još prošle godine obratili ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću koji im je tada odgovorio „da će svoj djeci kojoj crnogorski nije maternji, obezbijediti školovanje na maternjem jeziku i da će djeci koja govore srpskim jezikom biti obezbijeđeno školovanje na srpskom jeziku.“

Trajaće dok se ne ispune zahtjevi od 21. marta

Na posljednjem roditeljskom sastanku kome je za vikend prisustvovalo 56 građana koji zastupaju 82 djece od ukupno oko 150 učenika OŠ „Branko Brinić“, prema zapisniku koji je dostavljen „Vijestima“, „njih 42 izjasnilo se za bojkot, dok se preostali nisu izjasnili ni protiv, ni kao uzdržani.“.

" Shodno tome zaključeno je da bojkot nastave počinje u ponedjeljak i da traje sve dok napismeno ne dobijemo od strane ministra prosvjete dopis koji odgovara i potvrđuje naše zahtjeve iz dopisa koji smo mu uputili od 21. marta ove godine" stoji u zapisniku.

Savjet roditelja OŠ „Branko Brinić“ je 21. marta uputio drugi, ponovljeni zahtjev ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću od koga je, uz pozivanje na Ustavom i zakonom garantovana ljudska prava, traženo da se u ovoj školskoj godini nastava u krtoljskoj osnovnoj školi izvodi na srpskom jeziku i da se „iznađe način da se u nastavu uvede predmet „srpski jezik i književnost“.

Bonus video: