Biblioteka za slijepe za pet godina skupila 7.000 naslova

Biblioteka ima dva tonska studija za produkciju naslova u mp3 i daisy formatima, a kao redovan servis nude i isporučivanje knjiga
0 komentar(a)
Božidar Denda, Foto: Zoran Đurić
Božidar Denda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.09.2011. 08:13h

Za pet godina postojanja Biblioteka za slijepe u Podgorici uspjela je da prikupi više od 6.700 naslova, 12.000 bibliotečkih jedinica, a može se pohvaliti i sa hiljadama preuzimanja na godišnjem nivou, kazao je direktor Božidar Denda.

Prema njegovim riječima, korisnici najčešće preuzimaju djela klasične književnost, trilere i krimi romane, kao i istorijsku i stručnu literaturu.

"Najpopularniji pisci su Viktor Igo, Fjodor Dostojevski, Lav Tolstoj, Tomas Man, ivo Andrić, Danilo Kiš, Danijela Stil i drugi", rekao je Denda.

Godišnje oko 50 do 60 naslova

On je dodao da biblioteka ima dva tonska studija za produkciju naslova u mp3 i daisy formatima, a kao redovan servis nude i isporučivanje knjiga.

"Godišnja produkcija je oko 50 do 60 naslova. Imamo i prigodan umjetnički program, promociju novih knjiga, prikazivanje filmova za slijepe. Do sada je prikazano više od 30 filmova", rekao je Denda, i naglasio da je od februara krenula i internet stranica biblioteke, koja će uskoro ponuditi korisnicima i mogućnost praćenja radio", programa koji je namijenjen toj populaciji.

Biblioteka ima dva tonska studija za produkciju naslova u mp3 i daisy formatima

"Namjera je da najvećim dijelom budu zastupljeni umjetnički sadržaji, kao i da kroz program radija omogućimo da slušaoci čuju romane, kratke pripovijetke, i da ih obavijestimo o aktuelnostima", rekao je on, i dodao da biblioteka izdaje i časopis “Glas” koji ima više od 200 korisnika.

Biblioteka ne posjeduje kadar

"Naša misija je da obezbijedimo elementarna ljudska prava na čitanje, obrazovanje, kulturu", rekao je Denda i napomenuo da je namjera da se Biblioteka otvori i za druge ljude kroz organizovanje raznih kulturnih i umjetničkih događaja.

Denda je kazao da je fond na Brajevom pismu solidan, jer je cjelokupan proces produkcije izuzetno skup, a da biblioteka ne posjeduje ni kadar.

Denda je naglasio da ta ustanova nema svoj prostor, što u budućnosti treba promijeniti

"Imamo par novih naslova godišnje, uglavnom naši korinsici ne oskudijevaju", kazao je on, i dodao da će u narednom periodu biti proširen.

Denda je naglasio da ta ustanova nema svoj prostor, što u budućnosti treba promijeniti, a problem je i što nema mogućnosti da angažuje kadar shodno sistematizaciji.

"Poslali smo inicijativu da biblioteka nosi ime magistra književnosti, pjesnika i prozaiste Vojislava Minića, i nadam se da će ona naići na odobrenje", rekao je on.

Bonus video: