Nakon požara u zgradi na Zabjelu, stanari očistili ulaz i stepenište

Stanari su saopštili da su očekivali da će kad-tad doći do požara, jer kako kažu “u stanu Drobnjaka uvijek je nešto gorjelo”
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 17:40h

Stanari zgrade B1 u Ulici 4. jula na Zabjelu u kojoj se u subotu oko 16 časova zapalio stan Marine Drobnjak na petom spratu, a nakon toga vatra se proširila na stanove Milice Golubović i Ivke Gošović na šestom i sedmom spratu, čistili su ulaz i stepenište od gareži pokušavajući da saniraju posljedice požara.

Stanari su saopštili da su očekivali da će kad-tad doći do požara, jer kako kažu “u stanu Drobnjaka uvijek je nešto gorjelo”. Stan Marine Drobnjak bio je zapečaćen a na vratima su stajale trake sa natpisom “stop policija”.

"Očistili smo ulaz od gareži i naručili stakla", saopštili su stanari naglasivši da ih je muka zbližila

Osim stana Marine Drobnjak, u koji nije bilo moguće ući, jer nije bio okončan policijski uviđaj, najviše štete vatra je pričinila u stanu Milice Golubović na šestom spratu. U trenutku izbijanja požara Golubovićeva je bila na moru a u stanu nije bilo nikoga.

"Pripadnici policije i vatrogasci su mislili da nekoga, ipak, ima u stanu i provalili su vrata. Zapalila se prvo balkonska ograda i drvena vrata, a potom vatra je zahvatila spavaću sobu. U drugoj sobi podigao se parket a čitav stan je pun gareži. Uništen je plakar pun garderobe, električni aparati u spavaćoj sobi, i gotovo da nemam što obući. Tepisi i staze su pune gareži. Očekuju nas veliki izdaci i krečenje... ali bitno je da niko nije nastradao ", rekla je Golubovićeva, napomenuvši da je očekivala da će se nešto tako dogoditi.

Stanarka pretrpjela ogroman stres

Ona je dodala da je posljednje dvije godine u stanu Drobnjaka stalno nešto gorjelo i da su se iz stana širili neprijatni mirisi.

"Gospođa Drobnjak je čudna žena. Nedavno je zapalila smeće ispred stana. Uveče se mogao čuti plač njene maloljetnje kćerke i bukvalno godinama stanari u našem ulazu nemaju mira. U stanu je držala ps,e a zbog smeća, vatrogasci su jedva intervenisali", rekla je Golubovićeva.

Ivka Gošović je kazala da je sama sjedjela u dnevnoj sobi kada se stan napunio dima. Otvorila je vrata spavaće sobe i ugledala kako gore balkonska vrata. Stan Gošovića je na sedmom spratu.

"U tom trenutku popucala su stakla na balkonskim vratima. Stan se napunio dima, uspjela sam da pokupim par odijela i dokumenta iz plakara i da se sklonim na drugoj terasi. Kasnije sam saznala da su vatrogasci već tada polomili stakla na stepeništu i dim je prokuljao na terasu gdje sam potražila spas. Naime, na jednom metru kvadratnom na terasi mogla sam udahnuti malo vazduha. Tada se pojavio vatrogasac i pitao hoću li napolje. Kazala sam da hoću i ubrzo sam se našla ispred zgrade", rekla je Gošovićeva, istakavši da je pretrpjela ogroman stres i da joj je zbog šoka pružena pomoć ljekara.

Bulatović: Imao nas je Bog na umu

Ona je kazala da je kasnije, kada je požar ugašen, ustanovila da su izgorjela balkonska vrata, da je stan pun gareži, ali i da je bilo sreće u nesreći.

"Nakon svega dočekalo me prijatno iznenađenje. U spavaćoj sobi nagorio je parket ali vatra nije uhvatila francuski ležaj i drugi namještaj. Stan je mokar i čađav, ali mi smo svi zdravi", rekla je Gošovićeva.

"Dobro je prošlo kada nije bilo žrtava. Imao nas je Bog na umu. Prošlo je, međutim, 24 sata od požara a sudija nije došao da napravi uviđaj", rekao je Bulatović.

"Šporet joj je gorio nekoliko puta a jednom su vrata završila sa petog sprata u dvorište. Pse je držala na balkonu a kako im nije davala da jedu, oni su zavijali po čitavu noć. Često nijesmo spavali zbog nesnosnog laveža. Prijavljivali smo policiji ali su nam govorili da ne mogu ništa uraditi, jer su psi redovno vakcionisani", rekla je Gošovićeva.

Najmanje štete imala je porodica Božidara Bulatovića na četvrtom spratu. Bulatovići kažu da im je voda poplavila stan.

"Dobro je prošlo kada nije bilo žrtava. Imao nas je Bog na umu. Prošlo je, međutim, 24 sata od požara a sudija nije došao da napravi uviđaj", rekao je Bulatović.

Marina Drobnjak je kazala da nema dozvolu policije da bilo što kaže za javnost do okončanja istrage. Od 25 stanara u toj zgradi jedino Drobnjak nije učestvovala u čišćenju ulaza i stepeništa.

Stan Marine Drobnjak zapečatili su službenici policije dok traje istraga o uzroku požara

Gorjelo nisko rastinje i gume

Ekipe Vatrogasne jedinice Podgorica su gasile požare u selima Pavličići u Bratonožićima, u Moračici na Bioču a u Kučima u Bezjovu i na Ublima. Gorjelo je nisko rastinje i trava a prema riječima vatrogasaca vatra je bila pod kontrolom u prijepodnevnim satima.

Vatrogasci su intervenisali i u izbjegličkom naselju na Koniku, po prijavi mještana, gdje su gorjele gume.

"Oko dva sata morali smo aktivirati dva vozila i osam vatrogasaca", rekli su vatrogasci napomenuvši da su požari pod kontrolom.

Galerija

Bonus video: