Održana komemorativna sjednica poginulim vojnicima

Znaće se kako su poginuli naši vojnici. Trenutno za nas nema prečeg zadatka nego da utvrdimo okolnosti nesreće koja ih je zadesila
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 11:43h

Postoje ljudi, poput Šahbaz Belhadina, Ivana Obradovića i Vidoja Tomića, koji i nakon fizičkog odlaska ne prestaju da postoje u sjećanjima onih koji su ih poznavali, rekao je načelnik Generalštaba Dragan Samardžić na komemorativnoj sjednici povodom tragične smrti tri vojnika.

U udesu vojnog helikoptera koji se juče srušio u blizini ostrva Luštica poginuli su pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) Šahbaz Belhadin, Ivan Obradović i Vidoje Tomić, tokom redovnog zadatka obuke.

Samardžić je najavio da će biti utvrđene okolnosti i uzrok nesreće.

"Znaće se kako su poginuli naši vojnici. Trenutno za nas nema prečeg zadatka nego da utvrdimo okolnosti nesreće koja ih je zadesila“, kazao je Samardžić.

Iako smo mi, profesionalni vojnici, svjesni da smo izborom časnog vojničkog poziva izabrali rizik kao sastavni dio naših, i života naših porodica, emotivno niko ne može biti spreman na tragediju

"Iako smo mi, profesionalni vojnici, svjesni da smo izborom časnog vojničkog poziva izabrali rizik kao sastavni dio naših, i života naših porodica, emotivno niko ne može biti spreman na tragediju“, naveo je Samardžić.

Naša Vojska, dodao je, nije brojčano velika, „ali mi smo brojem i ukupnim međuljdskim odnosima veliki kolektiv“.

Najvažniji zadatak je utvrđivanje uzroka nesreće: Samardžić

"Gubitak nas lično pogađa i teško nam pada. Svi smo znali te ljude, radili skupa, često letjeli sa njima, igrali fudbal i družili se“, naveo je Samardžić.

On je dodao da su Šahbaz, Ivan i Vidoje bili brižni roditelji i supružnici, požrtvovane kolege, i ljudi puni razumijevanja i pažnje.

"Veselilo ih je sve što je dobro a zlo nijesu pamtili“.

Tugovaće za njima more, padine i vrhovi Crne Gore, široko plavetnilo i crnogorsko nebo a najviše porodice, kolege i prijatelji

Kako je kazao, vojnici su izabrali živote sa malo riječi, malo mira i mnogo prijatelja.

"Tugovaće za njima more, padine i vrhovi Crne Gore, široko plavetnilo i crnogorsko nebo a najviše porodice, kolege i prijatelji“, poručio je Samardžić.

On je rekao porodicama nastradalih vojnika da će država, Vojska i Ministarstvo odbrane biti uz njih.

"Ožalošćene porodice, vama je najteže. Ali Šahbaz, Ivan i Vidoje imaju djecu a ona su, ako to mogu da kažem, razlog da lakše prevaziđete i podnesete bol. Neka vam bude za utjehu što ih žale svi građani Crne Gore i što su svi uz njihovu djecu, uz Lanu, Ivanu i Aleksandru, Aleksu i Kristinu“, saopštio je Samardžić.

Potpukovnik Belhadin (1967) iz Doboja bio je pilot crnogorske Vojske, na dužnosti pomoćnika komandanta helikopterske eskadrile vazduhoplovne baze. On je u vojnoj službi bio od 1990. godine.

Major Obradović (1975) iz Podgorice obavljao je dužnost komandira prvog helikopterskog odjeljenja za podršku u helikopterskoj eskadrili. U vojsci je bio od 1998. godine.

Stariji vodnik Tomić (1975) iz Pljevalja bio je tehničar za helikopter i motor, letač-strijelac u četi za vazduhoplovno-tehničko održavanje. U vojnoj službi bio je od 1995. godine.

Galerija

Bonus video: