SO Pljevlja: Usvojena odluka o naknadi za komunalno opremanje zemljišta za bespravne objekte

Protiv su bili opozicioni odbornici, iako se tokom rasprave niko od njih nije usprotivio predloženimm cijenama
224 pregleda 0 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.04.2018. 14:44h

Odbornici skupštinske većine koju predvodi DPS Pljevlja usvojila je danas skoro bez rasprave odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravno izgrađene objekte na području pljevaljske Opštine.

Protiv su bili opozicioni odbornici, iako se tokom rasprave niko od njih nije usprotivio predloženimm cijenama.

U prvoj zoni, vlasnici za legalizaciju plaćaće 57,14 eura po metru kvadratnom neto površine objekta, drugoj 49,52, trećoj 40, četvrtoj 30,48, petoj 17,14 eura, i nula eura za šestu zonu koja obuhvata seosko područje.

Iznos naknade biće umanjen 30 odsto za objekte osnovnog stanovanja u I i II zoni, a u trećoj, četvrtoj i petoj za sve objekte do 300 metara kvadratnih neto površine.

Naknada za bespravne objekte osnovnog stanovanja plaća se jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, a najviše u 240 mjesečnih rata.

Za ostale bespravne objekte, naknada se plaća jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama navedenim u ugovoru, a najviše u 120 mjesečnih rata.

Ukoliko vlasnik naknadu isplati jednokratno u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora vlasniku će naknada biti umanjena za 30 odsto.

Obezbjeđivanje potraživanja po osnovu plaćanja naknade u ratama vrši se upisom hipoteke na bespravnom objektu.

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Mira Čolović kazala je da na području pljevaljske Opštine ima oko tri hiljade nelegalnih objekata.

Ona je kazala da za sada vlada malo interesovanje vlasnika za legalizaciju, istakavši da ih do sada 105 podnijelo zahtjev.

Na pitanje odbornika Milana Lekića da li će se umanjiti cijene s obzirom das u vlasnici nelegalnih objekata sammi snosili troškove izgradnje infrastrukture, Člović je kazala da to nije predviđeno zakon.

Ona je kazala da ta infrastruktura ne zadovoljava minimum tehničkih uslova, i da će Opština biti u obavezi da uradi novu infrastrukturu.

Rekla je i da nijesu rađene procjene koliko će Opština prihodovati po osnovu legalizacije.

Odbornik DPS-a Igor Golubović ustvrdio je da bi kroz jednu ovakvu odluku građani trebali da cijene rad lokalne uprave koja je kako je rekao imala senzibiliteta za vlasnike bespravno podignutih građevina.

On je čak izračuanao da će vlasnici bespravnih objekata platiti najmanje 70 odsto manje legalizaciju nego oni koji su legalno gradili.

Mislim da nije moglo više da se smanji cijena zbog onih koji su legalno platili plac. Mogla je i opozicija značajnije da smanji cijene kada je bila na vlasti u Pljevljima, ali oni to nisu uradili”, rekao je Golubović.

I nezavisna odbornica Olgica Otašević kazala je da bi vlasnici bespravnih objekata trebali biti zadovoljni sa ovim cijenama jer su u privilegovanom položaju u odnosu na legalne grditelje.

Odbornik DF Milan Lekić tražio je danas od skupštine da Uputi zahtjev vladi da se oduzme koncesije vlasniku Vektre Jakić Draganu Brkoviću zbog nebrige o pljevaljskim šumama .

On je tražio od Skupštine da osudi ponašanje Brkovića koji je u više navrata ranije vrijeđao predsjednika Opštine Mirka Đačića nazivajući ga raznim pogrdnim imenima.

Ovo je nedopustivo. Te su riječi upućene svim građanima pljevaljske Opštine”, rekao je Lekić, ali veina nije podržala njegov zahtjev.

On je tražio i da Skupština zauzme svoj stav u vezi spajanja Rudnika i Termoelektrane Pljevlja.

Bonus video: