Maurer: Za Crnu Goru je važno postizanje konsenzusa između Vlade i opozicije

Mi svi, kao na fudbalskom meču, posmatramo šta se dešava sa izbornim zakonom
0 komentar(a)
Krivokapić i Maurer, Foto: Savo Prelević
Krivokapić i Maurer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2011. 13:31h

Šef delegacije Evropske unije Leopold Maurer ocijenio je da je pronalaženje kompromisa između Vlade i opozicionih partija oko usvajanja izbornog zakona veoma važno za Crnu Goru.

On je na zatvaranju desete Škole demokratskog rukovođenja kazao da je upoznat sa sastankom zakazanim za ponedjeljak na kojem će premijer sa tri glavne opozicione partije diskutovati o mogućim rješenjima za Zakon o obrazovanju, nakon čega će biti oslobođen put ka donošenju izbornog zakona.

"Brisel pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori kada je u pitanju izborni zakonu, jer je to glavni prioritet zemlje”, kazao je on.

Maurer je kazao da je Evropski komesar za proširenje Štefan File u kontaktu sa svim glavnim akterima, razgovarao je sa svim važnim opozicionim partijama i istakao da je za Crnu Goru veoma važno donošenje zakona i pronalaženje konsenzusa.

"Mi svi, kao na fudbalskom meču, posmatramo šta se dešava sa izbornim zakonom, jer je to jedan od osnovnih uslova koje Crna Gora mora ispuniti kako bi Komisija dala preporuku zemljama članicama da pregovaranje može početi. Nadamo se da će sredinom oktobra biti nađeno neko rješenje, da će zemlje članice dati pozitivne preporuke do kraja godine, a onda puno pregovaranje može da počne”, kazao je Maurer.

On je poručio da je zadovoljan konsenzusom i pozitivnim mišljenjem koji postoji među građanima i političkim partijama

On je poručio da je zadovoljan konsenzusom i pozitivnim mišljenjem koji postoji među građanima i političkim partijama kada su evropske integracije u pitanju, te da se nada da Crna Gora može biti primjer u regionu.

"Nadamo se da možete biti primjer u regionu jer nema puno pozitivnog razvoja kada se posmatraju zemlje kao što su Bosna, Kosovo, Albanija, čak i Makedonija. Crna Gora može postati dobar primjer za druge zemlje ako bude volje i motivacije da se uslovi ispune i da donesene reforme postignu pozitivan efekat”, kazao je on.

Čupić: Živite u sadašnjosti i budućnosti

Škola demokratskog rukovođenja završena je dodjelom diploma za 21 polaznika desete generacije.

Šef Delegacije Evropske unije Leopold Maurer kazao je polaznicima da će im znanja stečena tokom škole biti dobra priprema za integracije i buduće članstvo Crne Gore u Evropsku uniju.

On je dodao da je demokratsko rukovođenje postalo važno i na svjetskom nivou.

Predsjednik Akademskog savjeta Škole demokratskog rukovođenja i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić poručio je polaznicima da prošlost ne treba zaboraviti, ali da se ona ne smije živjeti u sadašnjosti i budućnosti. Kako je kazao tamo gdje prošlost živi nastaje stanje o kojem je jedan od mislilaca 19 vijeka kazao “mozgovi živih pritiskaju generacije mrtvih”.

“U neposrednoj prošlosti doživjeli smo i živjeli posljedice takvog obrasca koje su bile po naše živote i budućnost tragične. Nadam se da vaša generacija škole neće biti opterećena takvom prošlošću već da će pogled biti uprt u ono najblje u stvarnosti i budućnosti”, kazao je Čupić.

On je rekao da mladi ljudi ne smiju dozvoliti da njihovu moć znanja i sposobnost neko zloupotrijebi, te da su “stručnjaci bez savijesti pogubniji i od zločinaca i glupaka, jer na organizovan način čine štete i zlo”.

“Mislite slobodno, donosite odluke razumno i razborito, djelujte racionalno i efikasno, učite, radite i ljubite strasno, ponašajte se uljudno, lijepo i odgovorno”, poručio je Čupić.

Bonus video: