Nikšićanin Matija Vujović (9) osvojio kanjon Nevidio

Nevidio koji smatraju najneprohodnijim kanjonom u Evropi rezervisan je za planinare, alpiniste, ronioce...
268 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 12:06h

Posljednje osvojeni kanjon u Evropi, kanjon Nevidio, prije par dana osvojio je devetogodišnji Matija Vujović iz Nikšića. Prema evidenciji PSK "Javorak" on je najmlađa osoba koja je osvojila ovaj kanjon od 1965 godine, kada je ljudska noga prvi put prošla kroz njegovu misterioznu unutrašnjost do danas.

Nevidio koji smatraju najneprohodnijim kanjonom u Evropi rezervisan je za planinare, alpiniste, ronioce... Svi oni preuzimajući rizik za sopstveni život upuštaju se u avanturu kako bi kanjonom čija širina na pojedinim mjestima dostiže samo pola metra i u skoro 4 km dužine prošli brojne vodopade, virove i bukove, uživali u ljepoti prirode okruženi liticama koje dostižu visinu do 450 metara.

Matija je kanjon prošao sa ocem Dragom-Šlagijem Vujovićem i grupom iskusnih planinara "Javorka" iz Nikšića, a za "Vijesti" ispričao je svoje utiske.

"Voda mi je ulazila ispod odijela pa nisam mogao da plivam već sam tražio od grupe da me guraju, ispod nekih izvora mi je bilo hladno, ali sam sve to pregurao i prošao kroz kanjon koji je čudesno lijep", kaže Matija.

I pored hladnoće on bi u kanjon ponovo pošao i to "odmah". Kazao nam je da su mu skokovi bili najzanimljiviji, a ništa manje interesantno nije bilo ni fotografisati se kod vodopada, u prozoru u stijeni ili na nekom od skrivenih mjesta kanjona do kojih dolaze samo malobrojni.

Posebno mu se dopali skokovi

"Skokovi su mi bili najzanimljiviji i sve sam ih skakao na noge. Ima jedan skok na baš uskom mjestu, gdje dodatnu opasnost predstavlja stijena, ali tu sam najbolje skočio. Samo na jednom mjestu, gdje je stijena veoma blizu bilo me je strah. Taj skok skočio sam sa tatom, držao me na leđima", priča Matija.

On od svih skokova koji i za one sa malo više iskustva od devetogodišnjeg dječaka, predstavljaju rizik i zahtjevaju pažnju, samo jedan čija je visina oko 8 metara nije skočio.

"Samo dio gdje je visina sa koje se treba skakati 7-8 metara nisam skočio, spustio sam se niz neko deblo. Bez obzira na to, volio bih da opet prođem kroz kanjon, možda i sad,samo da nije hladno", kaže Matija.

U kanjonu su, priča Matija sreli grupu Čeha koju su bili bez opreme, bez odijela u kupaćim kostimima i koji su htjeli proći kroz kanjon,ali su ih vodiči koji su bili u njegovoj grupi morali vratiti kako bi spriječili moguće nezgode.

"Naša ekipa je bila baš dobra. Lijepo smo se družili u kanjonu. Negdje na sredini sreli smo neke Čehe u kupaćim kostimima. Bili su bez ikakve opreme, bez ronilačkih odijela i naši članovi iz grupe, koji su inače vodiči kroz kanjon, morali su ih vratiti na početak jer su bili u opasnosti. Vrlo lako je tako nespremnima mogla da se desi neka nezgoda. Dio ekipe je sačekao na tom mjestu da ih oni odvedu nazad, na bezbjedno i kad su se vratili nastavili smo dalje. Skali smo skokove, ronili, fotografisali se i uživali u ljepoti kanjona", završava svoju priču Matija.

Prije nego što je stekao iskustvo za prolazak kroz kanjon Matija je prošao školu planinarenja i školu orjentacije.

Sa 5 godina prvi put popeo se na najveći vrh Durmitora, Bobotov kuk koji je od tada osvojio još 3 puta, a u svojoj planinarskoj knjižici koju je dobio odmah po rođenju ima pečate sa Komova, Žurima, Dažnika, Vojnika, Maganika,Prutaša i iz porodice je u kojoj su planinarenje, aplinizam i extremni sportovi svakodnevnica.

Njegovo otac Dragutin u maju 2010 godine osvojio je krov svijeta, a u ekipi alpinista koja je 1965 godine prva prošla kanjon Nevidio bio je i njegov đed Stevan Vujičić.

I ako Matija, najmlađi osvajač Nevidia kao najveću opasnost kanjona navodi temperaturu vode, čak i onima starijima od njega prolazak kroz kanjon ne preporučuje se bez vodiča i kompletne ronilačke opreme.

Galerija

Bonus video: