Stupio novi Zakon o prekršajima i prvi dan "otjerao" sve divlje taksiste

To se dešava kada se teorija i praksa povežu. Sada imamo potpuno evropski sistem rada
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 09:38h

Novi Zakon o prekršajima, čija je primjena počela juče, već je dao obećavajuće rezultate. Divlje taksiste na podgoričkim ulicama, prema kazivanju načelnika Komunalne policije Radislava Vojvodića, “nijesu mogli ni puškom naći”, a jedan kojeg su komunalni policajci sa ekipom MUP-a uhvatili na djelu, je kada mu je saopšteno da mora platiti kaznu, čak i zaplakao. Vojvodić je “Vijestima” kazao da su juče i legalni prevoznici saobraćali na manje linija, te su bile česte i primjedbe građana da fali autobusa i da im već “nedostaju” nelegalni taksisti.

"Prvi dan, a već imamo efekat. To se dešava kada se teorija i praksa povežu. Sada imamo potpuno evropski sistem rada, te sam više nego zadovoljan", rekao je Vojvodić.

Komunalni policajci su, prema riječima Vojvodića, prošli odgovarajuću obuku, te su dobro upućeni u odredbe novog zakona. Na vrijeme su, kako je kazao, upozoreni i divlji taksisti, kojima je preporučeno da promijene zanimanje, kako ne bi bili sankcionisani

"Ako se zahtjev za sudsko odlučivanje ne usvoji, kazna će se po rješenju suda trostruko uvećati na osnovu člana 311, st. 3 ZOBS-a", rekao je načelnik Komunalne policije.

Komunalni policajci su, prema riječima Vojvodića, prošli odgovarajuću obuku, te su dobro upućeni u odredbe novog zakona. Na vrijeme su, kako je kazao, upozoreni i divlji taksisti, kojima je preporučeno da promijene zanimanje, kako ne bi bili sankcionisani.

Svi prekršaji će biti u registru

Pojašnjavajući proceduru kontrole vozila, bilo da je riječ o nelegalnom taksisti ili nepropisno parkiranom vozilu, Vojvodić napominje da kada neko napravi prekršaj, komunalni inspektor ispunjava novi, numerisani prekršajni nalog, koji se zatim unosi u Registar novčanih kazni i prekršajne evidencije u elektronskoj formi.

"Unosimo podatke kao što to čine i drugi državni organi. U ovom dijelu koji se odnosi na saobraćaj, to radimo mi, MUP i ostali koji imaju ovlašćenja. Komunalna policija unosi podatke i za komunalno-stambene oblasti", rekao je on.

Svi prekršaji koji su novčano sankcionisani biće u tom registru, te će, kako je kazao, onaj koji je napravio prekršaj u slučaju da u roku od osam dana ne podnese zahtjev za sudsko odlučivanje, taj predmet biti programski riješen i doći će do pasivnog opterećenja za tu osobu ili firmu.

"Kad ta osoba ili firma bude potraživala neki dokument, u ovom slučaju najčešće saobraćajnu dozvolu, neće je moći dobiti dok ne izmiri sve obaveze koje ima u tom registru", naveo je Vojvodić.

Kako će u registru biti navedeni svi prekršaji, on upozorava da to prilikom zaposlenja pojedinima može donijeti probleme, jer državne i privatne firme mogu tražiti potvrdu iz registra da li je ta osoba ranije kažnjavana.

"To se najprije može desiti profesionalnim vozačima", rekao je on.

Osoba koja podnese zahtjev za sudsko odlučivanje u roku od osam dana neće biti pasivno opterećena, dok se problem sudski ne riješi. Sve to, kazao je, automstski prati program i koji učestvuju u njemu, te odmah znaju da li je osoba ili firma opterećena, na sudskom odlučivanju ili je platio kaznu.

Policajci dobro obučeni

Rukovodilac odjeljenja za bezbjednost u saobraćaju Dragan Klikovac kazao je “Vijestima” da su službenici policije dobro upoznati sa Zakonom koji je juče počeo da se primjenjuje, jer su prije toga prošli obuku.

"Starješine Uprave policije, Ministarstva pravde i vijeća za prekršaje su prošli seminare u Upravi za kadrove. Za službenike su, takođe, održana predavanja o bezbjednosti u saobraćaju", kazao je Klikovac.

On je istakao da policajac ne može na licu mjesta da naplati kaznu, već samo da izda nalog, koji ukoliko kažnjeni ne izmire kaznu predviđenom roku, može biti prinudno naplaćen. Prinudna naplata, kako je rekao, može biti obavljena preko plate ili žiro-računa, ako je riječ o firmi, a ukoliko ta mogućnost ne postoji, onda te osobe neće moći da izvade putne ili registracije za vozilo, dok ne plate kaznu.

Nema potrebe da se donosi uplatnica

Novi Zakon je, prema Vojvodićevim riječima, donio olakšice i prilikom naplate kazni.

"Više nema potrebe da kažnjeni bilo kome donose uplatnicu kao potvrdu da su platili, jer je račun povezan sa registrom, tako da se odmah zabilježi da je ta kazna plaćena. To je sad riješeno na evropskom nivou, da smo svuda kao tu postigli standard, već bi bili u Evropi- kazao je on. Vojvodić je naglasio da će primjenom novog Zakona efikasnost Komunalne policije po svim pitanjima biti potpuna, te se nada da će dostići efikasnost naplate do 98 odsto. Građanima koji su učinili prekršaj, kako je kazao, neće “padati na pamet” da se žale sa namjerom da im postupak zastari, jer će morati da plate trostruki iznos kazne.

Patrole na pauzi

Ekipa “Vijesti” pokušala je na terenu da se uvjeri u kojoj mjeri se primjenjuje novi Zakon, ali je to bilo nemoguće izvesti, jer nakon 15 časova, ni nakon dugotrajne potrage, nijesmo naišli na patrolu Komunalne policije ili MUP-a. Ekipa je obišla put prema Zeti do skretanja za aerodrom, kao puteve prema Nikšiću i prigradskim naseljima Tološi, Masline...

"To je neko čudo, obično nam kažu da nas ima previše. Moguće je da ste se mimoišli", kazao je Klikovac.

Galerija

Bonus video: