Šehović: Od septembra duplo više djece u dualnom obrazovanju

On je kazao da u ovoj godini ima oko 280 učenika u dualnom obrazovanju, a očekuju da će se do septembra imati oko 500 učenika
140 pregleda 0 komentar(a)
Damir šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 19.04.2018. 11:46h

Za učešće u sistemu dualnog obrazovanja, u novoj školskoj godini, zainteresovano je 150 poslodavaca, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović, navodeći da očekuje da će taj broj do početka upisa biti znatno veći.

U Ministarstvu prosvjete danas je zvanično počela kampanja za upis u stručne škole i dualno obrazovanje pod nazivom „Stručno je ključno – uči, zaradi, sebe izgradi“, i trajaće do juna, kada je rok za predaju dokumentacije za upis.

Šehović je na konferenciji za novinare kazao je da je prošlogodišnja obrazovna reforma bila ozbiljna i da to pokazuje poslednji Izvještaj Evropske komisije, u kojem je napredak u obrazovanju ocijenjen dobrim.

On je istakao da je javnost uglavnom bila okupirana izmjenama u osnovnom i visokom obrazovanju, a da su zapravo neki od najvećih iskoraka učinjeni u srednjem.

Ministar je ukazao da je oko 20 odsto više djece upisalo programe u trogodišnjem trajanju, a da je oko 40 odsto njih na trećem sepenu istovremeno u dualnom obrazovanju.

„Dualno obrazovanje je zaživjelo nakon skoro decenije i trenutno imamo oko 280 djece kod oko 100 poslodavaca“, saopštio je Šehović isitčući da učenici tokom trogodišnjeg školovanja dobijaju pristojnu mjesečnu novčanu naknadu.

On je kazao da je ove godine u sistem dualnog obrazovanja uključen 101 poslodavac, a da je za učešće u novoj školskoj godini, od semptembra, već sada zainteresovano 150 poslodava.

„Očekujemo da će taj broj do početka upisa biti veći“, naveo je Šeković.

On je kazao da u ovoj godini ima oko 280 učenika u dualnom obrazovanju, a očekuju da će se do septembra imati oko 500 učenika.

Šehović je kazao da je mladi čovjek po završetku dualnog obrazovanja u mogućnosti da samostalno radi poslove u profesiji za koju se obrazovao, ali i da postoji velika vjerovatnoća da će se zaposliti kod samog poslodavca kod koga se školovao.

Kako je naveo, poslodavci učešćem u dualnom obrazovanju pokazuju društvenu odgovornost i imaju priliku da kreiraju buduću radnu snagu shodno svojim potrebama.

„I država ima višestruke benefite od dualnog obrazovanja, od kojih je najveća ta što se rješava višedecenijski problem neusklađenosti ponude i tražnje za radnom snagom“, ukazao je Šehović.

On je saopštio da je u ovoj godini počela primjena modernizovanih obrazovanih programa baziranih na ishode učenja.

„Ukoliko učenik napusti obrazovanje prije njegovog završetka, a sa uspjehom je savladao predviđene module do tog trenutka, može svakako steći sertifikat o stručnoj kvalifikaciji“, objasnio je Šehović.

On je naveo da se čitav obrazovani proces organizuje tako da se na kraju zna kakve je tačno vještine i znanja učenik stekao.

Šehović je podsjetio da je Ministarstvo za stipendiranje deficitnih zanimanje za stručne škole opredijelilo oko 200 hiljada EUR, a za naknade učenicima u dualnom obrazovanju 250 hiljada EUR.

Direktor centra za stručno obrazovanje Duško Rajković je kazao da je poslednji izvještaj iz Brisela pokazao da je jedan od najvećih napredaka napravljen u stručnom obrazovanju, što znači da se dugogodišnji rad isplatio.

On je saopštio da je više od 400 ljudi uključeno u izradi 15 obrazovanih programa, koji treba da krenu sa implementacijom od septembra.

„Radi se transparetno, a cilj nam je kvalitet, a kvalitet dobijamo sa transparentnim radom uz podršku Ministarstva prosvjete“, dodao je Rajković.

Rajković je rekao da se prati dualni sistem u Crnoj Gori i da je zadovoljan sa informacijama koje dobijaju od instruktora praktičnog obrazovanja u primjeni dualnog obrazovanja.

„Pred nama je zadatak da se obiđu svi poslodavci koji su izrazili želju da budu dio tog projekta, da se obuče njihovi instruktori praktičnog obrazovanja za rad sa mladima i da ih uljučujemo u jednu od značajnih aktivnosti, koju ćemo forsirati u narednom periodu, a to je takmičenje u vještinama“, kazao je Rajković.

On je rekao da djeca žele i mogu, ali im treba omogućiti da praktičnu nastavu realizuju u stvarnim uslovima rada i da uspjeh neće izostati.

Direktorica Ekonomsko ugostiteljske škole iz Bara Tanja Spičanović kazala je da je škola implementirala sistem dualnog obrazovanja i da su utisci i iskustva učenika, roditelja i poslodavaca pozitivna.

„Sa pravom gajimo opravdana očekivanja da će interesovanje poslodavaca u narednom periodu biti još veće“, dodala je Spičanović.

Ona je saopštila da je ekonomsko ugostiteljska škola krenula u jednu intezivnu kampanju promocije škole i deficitarnih zanimanja u trogodišnjem trajanju.

„Ono što je specifičnost ovogodišnje kampanje je što su težište tih aktivnosti preuzeli učenici, udruženi oko učeničkog parlamenta, oni su krenuli u obilaske snovnih škola , jer smatramo da je neposredna komunikacija važna da bi se razmijenili utisci“, kazala je ona.

Spičanović je naglasila da škola želi da doprinese da se što veći broj mladih upiše u zanimanja, koja su tržištu rada potrebna, kako bi se prevazišle predrasude da su zanatska zanimanja niže rangirana.

Prema njenim riječima, to je jedan stabilan i siguran oslonac stabilnog društva.

Bonus video: