Zbog stomačnih tegoba u Nikšiću do sada pregledano 700 pacijenata

Najveći broj pacijenata su mladi od 15 do 25 godina što upućuje na činjenicu da niko nije imun kada je virus u pitanju, ali i da je "birao" najpokretljiviju populaciju
102 pregleda 0 komentar(a)
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.09.2011. 11:05h

Situacija u Nikšiću, što se tiče stomačnih problema, je mnogo stabilnija nego prethodnih dana.

Za dva dana ljekarima se javilo oko 700 pacijenata a jutros je njih 30-ak potražilo pomoć izabranog doktora.

Svi oni imaju iste simptome – povraćanje i proliv, a manji broj njih imao je i temperaturu.

Prema riječima načelnika Epidemiološke službe dr Mirka Bogdanovića stomačni problemi su potpuno normalna pojava ljeti, a uzrok nije ispravnost vode.

Od četvrtka posle podne do danas bilo je oko 200 pacijenata, a od njih 12 koji su bolnički hospitalizovani kući je pušteno njih šestoro

Najveći broj pacijenata su mladi od 15 do 25 godina što, prema riječima Bogdanovića, upućuje na činjenicu da niko nije imun kada je virus u pitanju, ali i da je "birao" najpokretljiviju populaciju.

Međutim to pokazuje, smatra on, i da je taj virus "donesen sa mora“.

"Dosta mladih je bilo na moru gdje je higijensko-epidemiološka situacija drugačija nego kod nas. Tamo je veće temperatura a visoke temperature pogoduju da se svi virusi koji se nalaze u digestivnom traktu ljudi i životinja razviju i pojave. Pošto inkubacija traje od dan do sedam dana sve je to eskaliralo prije dva dana“, kazao je Bogdanović.

Od četvrtka posle podne do danas bilo je oko 200 pacijenata, a od njih 12 koji su bolnički hospitalizovani kući je pušteno njih šestoro.

Danas je jedna osoba zadržana a ljekari preporučuju što više tečnosti, laganiju ishranu i probiotik i upozoravaju da se virus prenosi prljavim rukama.

Bonus video: