Većina djece u Grblju ne ide u školu, Ministarstvo tvrdi da bojkota nema

"Sjutra djeca neće u školu, a u ponedjeljak smo zakazali novo okupljanje ispred škole", kazao je Kovačević
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 11:16h

Oko 60 roditelja učenika koji su bojkotovali početak školske godine okupilo se ispred Osnovne škole "Nikola Đurković" u Radanovićima.

Predstavnici dijela opozicionih stranaka i Odbora za školovanje na srpskom jeziku, koji traže da u obrazovnom sistemu crnogorski i srpski jezik imaju ravnopravan položaj, pozvali su roditelje da bojkotuju nastavu.

Branko Kovačević, predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole Nikola Đurković, kazao je da je cilj spontanog okupljanja jezička situacija u Crnoj Gori.

"I dešavanja sa srpskim jezikom na kojem želimo da se obrazuju i uče naša djeca, ali što vlast ne dozvoljava", kazao je Kovačević.

"I dešavanja sa srpskim jezikom na kojem želimo da se obrazuju i uče naša djeca, ali što vlast ne dozvoljava", kazao je Kovačević.

"Tim povodom smo poslali i dopis Ministarstvu prosvjete, ali se niko nije udostojilo ni da nam odgovori", kazao je Kovačević.

On je naveo da su roditelji revoltirani zbog činjenice da djeca ne mogu da pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

Kovačević je kazao da je u školu danas ušao veoma mali broj učenika.

"Ne znam tačno, ali možda ih je ušlo 20-tak od nekih 260, a ima i odjeljenja gdje nije ušlo ni jedno dijete", kazao je Kovačević.

Obavjestili direktora

On je rekao da su roditelji obavijestili i direktora Zorana Milićevića o razlogu bojkota.

"Sjutra djeca neće u školu, a u ponedjeljak smo zakazali novo okupljanje ispred škole", kazao je Kovačević.

"Od direktora smo tražili da nam obezbijedi ono što nam je Ustavom zagarantovano, a to je da se ispoštuje volja većine koja ima pravo da se školuje na srpskom jeziku", kazao je Kovačević.

On je rekao da se u Grblju uvjek govorilo samo srpskim jezikom.

"Sjutra djeca neće u školu, a u ponedjeljak smo zakazali novo okupljanje ispred škole", kazao je Kovačević.

Sva su djeca došla

Ministarstvo prosvjete i sporta nema informaciju da ima bojkota nastave u Crnoj Gori, saopštio je sekretar Srđan Raičević.

On je danas prisustvovao svečanom prijemu prvaka u osnovnu školu "Štampar Makarije", dok je pomoćnik ministra prosvjete, Vesna Vučurović bila u školi "Pavle Rovinski".

"Svi su poslali svoju djecu, barem su svi prvaci bili tu, a vjerujem da je tako i u starijim razredima i drugim školama", rekao je Raičević.

Dio opozicionih partija i oko 30 nevladinih udruženja pozvalo je na bojkot početka nastave u ovoj školskoj godini, nezadovoljni nazivom nstavnog predmeta za maternji jezik.

Prema riječima direktorice škole "Štampar Makarije", Dragane Dmitrović đaci te škole ne bojkotuju nastavu i početak školske godine je "krenuo normalno".

"Što se tiče starijih razreda danas je nastava normalno tekla, podijeljeni su rasporedi i nastava teče bez ikakvog bojkota", kazala je ona.

Nema bojkota ni na Starom aerodromu

Direktorica Osnovne škole "Pavle Rovinski", Marijana Papić, nije željela da komentariše situaciju u vezi sa jezikom, jer je to za nju političko pitanje, ali je sigurna da u njihovoj školi neće biti bojkota nastave.

Pomoćnik ministara prosvjete, Vesna Vučurović takođe nije htjela da komentariše eventualni bojkot nastave i pozvala je medije da dostave pitanja pismenim putem.

Ona je poželjela kolektivima svih škola u Crnoj Gori srećan početak školske godine.

"Ovo je poseban dan za naše prvake, oni počinju da se školuju i stiču nova znanja, i u to ime svim roditeljima i djeci, želim srećno školovanje", kazala je Vučurović.

Papić je poželjela dobrodošlicu đacima i kazala da iz godine u godinu, prvi septembar simboliše radost učenja, novih prijateljstava, odrastanja, i života u školi.

Galerija

Bonus video: