Gomilaju se gubici u RTCG: Pred Lukšića sa tri miliona duga

Bez obzira na uštedu, zvaničan dug za prvih osam mjeseci ove godine premašio je milion eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 18:59h

Već prvog mjeseca mandata vd generalnog direktora RTCG Slavko Šepić smanjio je troškove za 80.000 eura, ali je, kao i u vrijeme njegovog prethodnika Branko Vojičić, Javni servis i avgustu poslovao s gubitkom.

Pod Šepićevom komandom, RTCG je ostvarila gubitak od oko 80.000 eura, što je ipak znatno manje od 168.000 eura duga koliko je u julu napravio Vojičić.

Bez obzira na uštedu, zvaničan dug za prvih osam mjeseci ove godine premašio je milion eura, što je i konstatovao Savjet RTCG usvajajući šestomjesečni finansijski izvještaj.

Za prvih šest mjeseci tekuće godine RTCG je u gubitku od preko 800.000 eura.

Uključujući i 1,2 miliona duga ostvarenog prošle godine, ali i 900.000 eura koliko, kako je kazao predsjednik Savjeta Duško Simonović, potražuje Radio-difuzni centar, ukupan dug RTCG izvjesno je premašio 3 miliona eura.

“Očito je da će nam trebati injekcija kako bi preživjeli (isplatili zarade zaposlenima) posljednja dva mjeseca ove godine”, kazao je predsjednik Savjeta Duško Simonović, predloživši sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem na kojem bi se razgovaralo o rješavanju teške situacije u kojoj se Javni servis nalazi.

Stvarni dug znatno veći?

Stvarni dug RTCG vjerovatno je i znatno veći, što je ponovio i član Savjeta Goran Đurović, a indirektno potvrdio i Šepić kazavši da ni on nema uvida u sve ugovore kojima se potražuje novac od RTCG.

Zbog nagomilanog duga, predsjednik Sindikata Branko Vujisić najavio je da će tražiti odgovornost, ne preciziravši međutim smatraju li u toj radničkoj organizaciji da je Vojičić i(li) neko drugi odgovoran.

Članovi Savjeta ipak su sa odobravanjem saslušali podatke o finansijskom poslovanju, o kojima je veoma otvoreno i detaljno govorio Šepić.

Komentarišući šestomjesečni izvještaj, Đurović je kazao da je informacija loša ali istinita

“Naši slušaoci i gledaoci su naši finansijeri i za njih, kao i za članove Savjeta, neće biti nikakvih tajni dok sam ja na čelu RTCG”, istakao je Šepić.

Komentarišući šestomjesečni izvještaj, Đurović je kazao da je informacija loša ali istinita.

“Danas neću da licitiram koliko iznosi, ali je gubitak sigurno još veći. Godinama su nas obmanjivali u vezi sa poslovanjem RTCG”, kazao je Đurović.

Usvojen pravilnik o zaradama

Usvojen je i Pravilnik o zaradama kojim je, na predlog Veselina Vujanovića, predviđeno da Savjet ima mogućnost da svaka tri mjeseca koriguje zaradu budućeg generalnog direktora, shodno rezultatima rada.

Pravilnikom je predviđeno nagrađivanje zaposlenih, kroz takozvane varijabile, koje su, kako je u više navrata upozoravao Đurović, do sada nezakonito isplaćivane.

Vujisić je ocijenio da će se donošenjem Pravilnika staviti tačka na zloupotrebe prilikom tajnog isplaćivanja varijabila.

“Pravilnik je povoljan za radnike... jer se varijabile ubuduće neće dijeliti od oka”, ocijenio je Vujisić.

Nova sistematizacija do 15. oktobra

Šepić je najavio da će nova sistematizacija biti završena do 15. oktobra, iako je menadžment RTCG, po ranijem zaključku Savjeta, taj posao trebalo da okonča do juče.

On je kazao da će sistematizacijom biti predviđeno povećanje koeficijenata od 20 procenata za radna mjesta za koja je potrebna visoka stručna sprema.

Članovi Savjeta, a pogotovo Vujanović, oštro su juče kritikovali učinak marketinga RTCG, pa bi uskoro trebalo da bude održana sjednica na kojoj bi se samo o tome raspravljalo.

Vujanović je istakao da će tražiti smjenu direktora marketinga, ako ta služba tokom evropskog prvenstva u košarci ne uspije da zaradi više nego što je plaćeno za prava prenosa utakmica.

Savjet je usvojio i tekst konkursa za izbor generalnog direktora RTCG, koji će uskoro biti objavljen u medijima.

Bojkot ili privatne obaveze

Sjednici nijesu prisustovali Draško Đuranović, Vojo Banović i Branko Banjević, tri člana Savjeta koja krajem jula nijesu glasali za smjenu Vojičića.

Simonović je, međutim, kazao da ne smatra da je riječ o bojkotu.

On je na početku sjednice kazao da su tri člana Savjeta odsutna zbog privatnih obaveza.

Činjenica je, međutim, da je odsutna trojka ne samo glasala za Vojičićev ostanak na čelu RTCG, već i in(direktno) tražila da Simonović podnese ostavku nakon što je na Internetu objavljen snimak u kojem je on vrijeđao čelne ljude RTCG.

Nakon što je većina članova Savjeta krajem jula smijenila Vojičića, Banović je tokom kratke pauze, iza za medije zatvorenih vrata, tražio od Simonovića da podnese ostavku, ali je on to odbio da učini.

Galerija

Bonus video: