Uprkos obećanjima: Podgorica daje više novca za Žabljak nego za Golubovce i Zetu

Odbornici SNP-a su u više navrata zahtijevali da se saopšti kojim kriterijumima se rukovodio Glavni grad prilikom doniranja sredstava
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 16:17h

Prema podacima iz Završnog računa budžeta Glavnog grada za 2010. godinu, transferi ostalim opštinama iznose 367.696,27 eura i to za Žabljak 279.192,62, Cetinje 87.204,00 i Kolašin 1.300 eura.

U 2009. godini, opštini Šavnik uplaćeno je 12. 000, a opštini Cetinje 184.996,96 eura.

Zbog toga, odbornici SNP-a su u više navrata zahtijevali da se saopšti kojim kriterijumima se rukovodio Glavni grad prilikom doniranja pomenutih sredstava, kao i u koje svrhe su opštine koje su dobile pomoć iskoristile navedena sredstva, ali odgovora nije bilo.

Bečić

Iako je Programom rada Skupštine za tekuću godinu predviđeno da se još u drugom kvartalu raspravlja o Predlogu odluke o kriterijumima za dodjelu finansijske pomoći drugim opštinama u Crnoj Gori, odbornik SNP-a Skupštini Glavnog grada Aleksa Bečić upozorava da je očigledno da će i naredna sjednica, a time vjerovatno i treći kvartal, proteći bez donošenja te značajne odluke.

"Ovo posebno ističem, imajući u vidu da su u prethodnom periodu postojale brojne nejasnoće kada je u pitanju doniranje sredstava opštinama u Crnoj Gori od strane Glavnog grada", istakao je Bečić.

Za ostale opštine više nego za Zetu i Golubovce

Posebno je, smatra on, značajno istaći da transferi ostalim opštinama u 2010. godini iznose više nego sredstva koja su usmjerena gradskim opštinama Golubovci ili Tuzi, iako građani tih gradskih opština čekaju na brojna neispunjena obećanja koja se samo prepisuju iz godine u godinu.

"Kao što se može vidjeti, samo opštini Žabljak u prošloj godini uplaćeno je iz gradskog budžeta uplaćeno 280. 000 eura, mada nas dobre relacije gradonačelnika Miomira Mugoše i vlasti u Žabljaku ne čude, imajući u vidu da je prvi čovjek Podgorice u jeku neizvjesne izborne utakmice za prvog čovjeka Žabljaka obećao izgradnju zgrade za bračne parove na Žabljaku o trošku Glavnog grada", naglašava odbornik SNP-a.

Transferi ostalim opštinama u 2010. godini iznose više nego sredstva koja su usmjerena gradskim opštinama Golubovci ili Tuzi

Za njega ostaje dilema kako će izvršna vlast podsticati izgradnju stanova za mlade bračne parove u Podgorici, i da li Mugošu zabrinjava stanje nataliteta u našem gradu?

Iako, kako naglašavaju, treba podsjetiti da je centralizacija prihoda na nivou države, odnosno da postoji Egalizacioni fond iz kojeg se finansiraju manje razvijene opštine, u klubu odbornika SNP-a Crne Gore tvrde da imaju razumijevanja za pomoć manje razvijenim opštinama, ali samo ako to nije dio izborne kampanje ili izbornih obećanja, odnosno ako postoje jasno utvrđeni kriterijumi.

"Međutim, ukoliko postoje kriterijumi, SNP pita zašto je izostavljena pomoć Andrijevici, Rožajama, Plavu i ostalim. Pored selektivne pomoći opštinama u Crnoj Gori, iz budžeta Glavnog grada, pomoć se upućivala i velikim metropolama poput Zagreba i Sarajeva, iako su svakako budžeti pomenutih gradova daleko veći od našeg", upozorio je Bečić.

Lična promocija

Ukoliko je nečija lična promocija cilj tako selektivnog načina doniranja sredstava opštinama u Crnoj Gori i šire, onda je, zaključuje Bečić, građanima Podgorice i Crne Gore sve jasno.

"Neka se gradonačelnik Mugoša slobodno promoviše, skupljajući ili ,, vraćajući“ političke poene, ali to treba da radi iz sopstevenog budžeta, odnosno na račun lične imovine, a ne od sredstava građana Podgorice", smatra on, poručujući da se sredstva građana Podgorice mogu usmjeravati i trošiti samo po jasno utvrđenim kriterijumima i odlukama.

Daju pare za istraživanje pećine

Za odbornički klub SNP neprihvatljivo je da gradski budžet ima tako značajne troškove koji se ne odnose na potrebe Podgorice i njenih građana.

Kao primjer za to navode činjenicu da se sa jedne strane mještani Lješanske nahije i dalje snabdijevaju vodom iz cistijerni, a sa druge iz budžeta Glavnog grada je u 2010. godini izdvojeno 130. 000 eura za geološko istraživanje pećine Cetinje.

"Zatim, pomažemo Sarajevu za rekonsrukciju gradske vijećnice, a naš gradski parlament se radi još od 2007. godine, darujemo Zagrebu dječiji vrtić, iako ga u Zeti ne završavamo već nekoliko godina", upozorava Bečić, dok podsjeća na brojna nerealizovana obećanja gradske vlasti, poput sportske dvorane u Zeti, koja se gradi već punih deset godina, Gradskog pozorišta, za koji je kamen temeljac postavljan nekoliko puta, ali i na rekonstrukciju kuće Rista Stijovića, zatvorene bazene, istočnu tribinu Gradskog stadiona, Dom za stare, obilaznicu oko Golubovaca, pijacu u Tuzima, rekonstrukciju mnogih ulica, seoske vodovode ....

Galerija

Bonus video: