Vlada SAD-a donirala 25 hiljada dolara za raseljena lica s Kosova i Hrvatske

Novac je predviđen za pružanje pravne, administrativne i finansijske pomoći za 490 izbjeglih i interno raseljenih iz Hrvatske i Kosova
60 pregleda 0 komentar(a)
Romi Đurđevdan, Foto: Arhiva Vijesti
Romi Đurđevdan, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.08.2011. 12:22h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun uručila je grant od 25 hiljada dolara NVO Pravni centar za projekat pomoći integraciji izbjeglica i interno raseljenih lica.

Novac je predviđen za pružanje pravne, administrativne i finansijske pomoći za 490 izbjeglih i interno raseljenih iz Hrvatske i Kosova kako bi dobili dokumente koji su im neophodni za ispunjavanje uslova da dobiju status “stranca sa stalnim boravkom” u Crnoj Gori.

Braun je prilikom uručenja granta kazala da je mnogim raseljenim licima veoma teško da dobiju dokumenta iz zemalja porijekla koji su im potrebne za dobijanje pravnog statusa u Crnoj Gori.Ona je kazala da je Vlada SAD-a do sada pomogla izgradnju dječijeg igrališta, donirala knjige za školu, obezbijedila sanaciju krovova i ugradnju klima uređaja, ali da to neće riješiti probleme raseljenih.

“Umjesto toga raseljenima u Crnoj Gori je potrebna sigurnost i stabilnost stečena pravnim statusom”, kazala je Braun.

13.948 raseljenih i interno raseljenih lica

Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac poručio je da je u posljednjih 18 godina problem raseljeništava u Crnoj Gori višeslojan i kompleksan, pa samim tim zahtjeva pojačano angažovanje crnogorskih institucija i organizacija civilnog društva, ali i podršku međunarodnih subjekata.

„Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori boravi ukupno 13.948 raseljenih i interno raseljenih lica, od čega je 9.928 interno raseljenih sa Kosova i 4.020 iz bivših jugoslovenskih republika. Najranjivije kategorije su pripadnici RAE populacije, kojih ima 3.080 sa statusom interno raseljenih lica, kao i lica koja su smještena u kolektivnim centima, od kojih je najveći Kamp Konik I i II, gdje trenutno borave 244 porodice sa 1387 članova”, kazao je Šofranac.

Najranjivije kategorije su pripadnici RAE populacije, kojih ima 3.080 sa statusom interno raseljenih lica, kao i lica koja su smještena u kolektivnim centima.

„Strategijom se daje mogućnost integracije ovih lica u crnogorsko društvo kroz jasno precizirane mjere i aktivnosti koje se odnose na regulisanje pravnog statusa raseljenih i interno raseljenih osoba, kao i sticanje uslova za pristup socioekonomskim pravima u Crnoj Gori poput zapošljavna, obrazovanja i dječje zaštite. Drugi način rješavanja pitanja ovih lica je dobrovoljni povratak zasnovan na principima održivosti, dostojanstva i pune informisanosti o mogućnostima ostvarivanja prava u zemlji porijekla”, kazao je Šofranac.

Predviđeno je zatvaranje kampa Konik

Na međunarodnom nivou, Crna Gora je uz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, učesnik Regionalne inicijative-Sarajevskog procesa koja ima za cilj obezbjedjenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za više od šest hiljada izbjeglih i interno raseljenih lica koja spadaju u najranjivije kategorije.

“Ovim projektom je predviđeno i zatvaranje kampa Konik i ostalih kolektivnih centara za smještaj raseljenih i interno raseljenih lica. Cjelokupna vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 27,6 miliona eura. Naravno, da bi se navedeni ciljevi uspješno realizovali, neophodna će biti i značajna pomoć donatora iz međunarodne zajednice”, rekao je Šofranac.

Direktor NVO Pravni centar Radoš Kastratović objasnio je da ta organizacija od 2007. godine sprovodi različite projekte pružanja besplatne pravne pomoći raseljenim licima, te da se nada da će donacija pomoći da se do kraja sprovede projekat pribavljanja potrebnih dokumenata za rasljena lica.

Donacija je obezbijeđena kroz program Stejt dipartmenta "Džulija V. Taft fond za izbjeglice" koji je nazvan po bivšoj pomoćnici državnog sekretara SAD za stanovništvo, izbjeglice i migracije i cilj mu je pomoć najugroženijim dijelovima stanovništva u svijetu.

Bonus video: