Za prvih 6 mjeseci dug RTCG 800 hiljada eura

Prema šestomjesečnom finansijskom izvještaju, o kojem će seizjasniti Savjet RTCG, ove godine ostvaren je gubitak od preko 800.000 eura
0 komentar(a)
Savje RTCG, Foto: Luka Zeković
Savje RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.08.2011. 08:32h

Zvaničan gubitak Radio-televizije Crne Gore (RTCG) narastao je do najmanje 2 miliona eura, zaključno sa junom ove godine.

Prema šestomjesečnom finansijskom izvještaju, o kojem će seizjasniti Savjet RTCG, ove godine ostvaren je gubitak od preko 800.000 eura, a od ranije je poznato da je Javni servis u minusu od 1,2 miliona eura u 2010.

Dug je ostvaren u vrijeme dok je na čelu RTCG bio nedavno smijenjeni generalni direktor Branko Vojičić.

Dug je ostvaren u vrijeme dok je na čelu RTCG bio nedavno smijenjeni generalni direktor Branko Vojičić.

Većina u Savjetu RTCG koja je Vojičića razriješila dužnosti sumnja da je realni dug i veći, dok bivši generalni direktor tvrdi da to nije tačno, jer Javni servis navodno potražuje 1,3 miliona eura.

Savjet RTCG trebalo bi danas konačno da usvoji i pravilnik o zaradama.

Savjet je još 9. juna nakon bučne rasprave u načelu podržao predloženi pravilnik, kojim je, između ostalog, bilo predviđeno značajno smanjenje Vojičićeve zarade.

Prema saznanjima “Vijesti”, u međuvremenu je stiglo tumačenje Ministarstva rada da se pravilnik mora pod hitno usvojiti, kako bi zarade zaposlenih bile isplaćivane u skladu sa zakonom.

Predviđeno i nagrađivanje zaposlenih

Pravilnikom je predviđeno nagrađivanje zaposlenih, kroz takozvane varijabile, koje su, kako je u više navrata upozoravao član Savjeta Goran Đurović, do sada isplaćivane zaposlenima na nezakonit način.

Neće se raspravljati o novoj sistematizaciji, jer menadžemnt nije pripremio po mnogima jedan od ključnih dokumenata, iako su to, po ranijem zaključku Savjeta, bili dužni da učine do septembra.

Savjet će usvojiti i tekst konkursa za izbor generalnog direktora RTCG, koji bi potom trebalo da bude objavljen tokom septembra.

Savjet bi trebalo da usvoji i predlog zarade v.d. generalnog direktora, po kojem bi Šepić poreske obveznike mjesečno koštao 2.080 eura, gotovo upola manje nego Vojičić.

O tome je ranije postignuta usmena saglasnost među članovima Savjeta koji su glasali za Vojičićevu smjenu i imenovanje Šepiča za privremenog prvog čovjeka RTCG.

Novi generalni direktor mora biti izabran najkasnije do kraja januara sljedeće godine, odnosno najviše šest mjeseci od smjene Vojičića, koji je krajem jula razriješen dužnosti.

Bonus video: