"Vodovod" odlučio da se obračuna sa dužnicima

Ilegalno i neispravno priključenje na vodovodnu mrežu kvalifikuje se kao krivično djelo i može ozbiljno ugroziti zdravlje građana, jer postoji mogućnost zagađenja vode za piće
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2011. 16:31h

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija“ je tokom 2011. godine podnijelo 120 krivičnih prijava zbog bespravne potrošnje – krađe vode, nedozvoljenog i tehnički neispitanog priključenja na vodovodnu mrežu i drugih nedozvoljenih djela.

Filip Makrid tehnički direktor „Vodovoda“ rekao je da su najveći dužnici KBC i tehnički fakulteti.

Prije desetak dana dug Tehničkih fakulteta je iznosio 36.541,35 eura, dok je dug KBC-a bio 240.000 eura.

"Pored pravnih lica koja duguju velike sume novca, najviši dug nekog fizičkog lica prema „Vodovodu“ je oko 500 eura. Ima slučajeva da se račun vodi na jedno lice, a u suštini više njih koristi vodu sa jednog mjernog mjesta", kazao je Makrid.

Prije desetak dana dug Tehničkih fakulteta je iznosio 36.541,35 eura, dok je dug KBC-a bio 240.000 eura

Ilegalno i neispravno priključenje na vodovodnu mrežu kvalifikuje se kao krivično djelo i može ozbiljno ugroziti zdravlje građana, jer postoji mogućnost zagađenja vode za piće. To se posebno odnosi na ugradnju cijevi umjesto vodomjera nakon isključenja, što je u većini slučajeva predmet podnijetih krivičnih prijava – saopšteno je iz „Vodovoda“.

Takvo „drsko postupanje“ nesavjesnih građana, kako su saopštili, pored normalnog funkcionisanja sistema, ugrožava i interese i prava savjesnih i urednih korisnika usluga.

Sankcije za nesavjesne

„Vodovod i kanalizacija“ će, kako je saopšteno, u budućem periodu još aktivnije preduzimati sve raspoložive mjere kako bi spriječio takve radnje.

"Još jednom pozivamo potrošače koji nijesu registrovani da u skladu sa normativima izvrše registraciju i prijave se našem preduzeću, kako sebe ne bi izlagali krivičnom gonjenju ili drugim vidovima sankcionisanja. Tako će izbjeći i neprijatnost prilikom javnog objavljivanja spiska nelegalnih priključenja nesavjesnih građana", saopšteno je iz „Vodvoda“.

Iz tog preduzeća je saopšteno da im je neshvatljivo i nedopustivo da dio građana Podgorice, i pored toga što dobija dovoljne količine vode i koristi jednu od najkvalitetnijih voda u Evropi, po najnižoj cijeni u regionu, poseže za nedozvoljenim radnjama krađom vode iz vodovodnog sistema Glavnog grada.

Isključivaće dužnike

Iz “Vodovoda“ obavještavaju potrošače koji su u prethodnom periodu dobili opomene zbog neizmirenih dugovanja prema ovom preduzeću, da će ukoliko do 5. septembra 2011. godine ne izmire svoje obaveze, biti isključeni sa sistema za vodosnabdijevanje Glavnog grada.

"JP “Vodovod i kanalizacija“ Podgorica apeluje na sve potošače da svoje obaveze izmiruju u zakonskom roku, kako bi izbjegli dodatne troškove naknada za ponovno priključenje, kao i troškove sudskih taksi", saopšteno je iz tog preduzeća.

Bonus video: