Ministarstvo prijeti otkazima: Ima ko da predaje ako bude bojkota profesora

Ministarstvo će dijeliti otkaze nastavnicima koji ne budu željeli da predaju crnogorski jezik, jer ima obučenih predavača sa biroa rada
63 pregleda 0 komentar(a)
škola, Foto: Shutterstock.com
škola, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.08.2011. 15:10h

Iz Ministarstva prosvjete upozorili su da će zakonski sankcionisati nastavnike, roditelje i đake koji se eventualno odluče da bojkotuju nastavu zbog neslaganja sa statusom srpskog jezika u nastavno-obrazovnom sistemu.

To praktično znači da će Ministarstvo dijelitio otkaze nastavnicima koji ne budu željeli da predaju crnogorski jezik, isključivati đake zbog neopravdanih časova i podnositi prijave protiv roditelja koji ne budu slali osnovce u škole, jer je osnovno obrazovanje obavezno u skladu sa Ustavom.

U saopštenju se navodi da će se Ministarstvo prosvjete “striktno pridržavati i primjenjivati zakone iz oblasti obrazovanja, kao i Zakon o radu”, ako dođe do najavljenog bojkota nastave.

Ministarstvo će dijeliti otkaze nastavnicima koji ne budu željeli da predaju crnogorski jezik, isključivati đake zbog neopravdanih časova i podnositi prijave protiv roditelja koji ne budu slali osnovce u škole

“Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju definiše da je osnovno obrazovanje obavezno za svu đecu uzrasta od šest do 15 godina, a roditelji su dužni da obezbijede da njihovo dijete ispuni osnovnoškolsku obavezu. Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da redovnom učeniku prestaje status kada u toku nastavne godine ima 30 neopravdanih časova.

Takođe će se primjenjivati i Zakon o radu i Opšti zakon o obrazovanju za zaposlene u prosvjetnom resoru ukoliko ne budu ispunjavali svoje radne obaveze”, stoji u saopštenju koje je potpisala portparolka Vesna Gajević.

Ima spremnih predavača sa biroa

Iz Ministarstva prosvjete su poručili da će lako naći zamjenu za sve profesore koji eventualno odbiju da predaju crnogorski jezik.

“Tokom prošle neđelje završen je seminar za crnogorski jezik i književnost za sva nezaposlena lica sa Zavoda za zapošljavanje, tako da će nastava u svim vaspitno-obrazovnim ustanovam u Crnoj Gori biti omogućena ukoliko dođe do bojkota od strane prosvjetnih ranika, odnosno profesora jezika”, piše u saopštenju.

Nova školska godina počinje u četvrtak, a vlast i opozicija još nijesu postigli dogovor koji će se jezik izučavati u školama.

Nova školska godina počinje u četvrtak, a vlast i opozicija još nijesu postigli dogovor koji će se jezik izučavati u školama

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić nedavno je upozorio da svoju djecu neće slati u školu ako ne bude postignut dogovor o statusu srpskog jezika, dok je prvi čovjek Socijalističke narodne partije ocijenio da će svaki roditelj koji tako postupi napraviti legitiman potez.

Predlogom premijera Igora Lukšića, koji je opozicija odbila, predviđeno je da đaci u knjižice i svjedočanstva na kraju godine mogu upisati crnogorski, crnogorski/srpski, crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski i maternji.

Iz Sindikata prosvjete u više navrata su posljednjih dana saopštili da su nezadovoljni što pred sam početak školske godine ne znaju koji će predmet nastavnici da predaju.

Bonus video: