Bar: Održana tribina "Okupimo se oko jedne riječi"

"Bez Božije riječi nema se što reći", rekao je pored ostalog hafiz Bugari
135 pregleda 1 komentar(a)
Tribina u Baru, Foto: Radomir Petrić
Tribina u Baru, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.04.2018. 06:52h

U velikoj sali Opštine Bar u srijedu veče održana je tribina "Okupimo se oko jedne riječi“ Islamske zajednice Bar, na kojoj su govorili Milo Šćekić i hafiz Sulejman ef. Bugari. Pred rekordnim brojem posjetilaca neke tribine u ovoj sali, među kojima su bili i predsjednici Opštine i Sabora Islamske zajednice Crne Gore dr Zoran Srzentić i Muidin ef. Milaimi, Šćekić i hafiz Bugari su u nadahnutim besjedama poslali poruke razumijevanja različitosti, tolerancije i prijateljstva među ljudima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Bar Ćazim Alković istakao je da je privilegija “biti večeras na ovom mjestu gdje te niko ne pita ko si, i gdje smo se okupili oko jedne riječi i dva mudra čovjeka”.

Hafiz Bugari, savjetnik za da'vu reisu Rifatu ef. Fejziću kazao je da je moderno društvo potisnulo u stranu zaljubljenost u Božiju riječ, te da bez zaljubljenosti prema uzvišenoj riječi nema života, “ona se troši, i zato smo zaduženi da je dijalogom zalivamo i održavamo”.

"Bez Božije riječi nema se što reći. Svako od nas se na poseban način obraća Njemu. Nismo mi ovdje došli da raspravljamo čija je vjera bolja. Najbolja je vjera ona koja je kod Njega. A mi imamo svoja različita uvjerenja i poglede i oni su nam dati kao ispit od Boga. Moramo se takmičiti lijrpim djelima i lijepim ponašanjem, potpomažimo se u dobru i svjesnosti, a ne u grijehu, mržnji i neprijateljstvu. Ne smijemo da vrijeđamo onog ko je izabrao drugačiji put od našeg, da je Gospodar htio, učinio bi da svi budemo jedne vjere i jedne zajednice", rekao je pored ostalog hafiz Bugari.

Milo Šćekić je sebe predstavio kao policajca iz Kolašina, studenta psihologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i pasioniranog posvećenika literature i izučavanja psihologije, filosofije, antropologije, ezoterije i estetike. On je upoznao posjetioce trbine da je “zbog velikog interesovanja” osnovana organizacija “Spiritualni inspirator” sa ciljem interakcije širom svijeta “sa svima koji vrednuju različitosti, ljude i ljubav”.

Šćekić je predstavio uporedni opis najtežih trenutaka u životu Isusa Hrista i Poslanika s.a.w.s., zadivivši posjetioce tribine svojim poznavanjem Svetog pisma i Kur’ana.

"Želimo pobijediti predrasude. Tražimo ono što nas spaja, nikada nismo sami, život nam uvijek šalje drugo biće. Cijeniti tuđi napredak osnova je ličnog napretka. Daće Bog da će daleko čuti poruke koje želimo poslati, i da će naći utočište u srcima mnogih", kazao je pored ostalog Šćekić.

Bonus video: