Hiljade vjernika u Husein-pašinoj džamiji dočekalo 27. noć mjeseca Ramazana

U Husein-pašinoj džamiji se, po predanju, gotovo dva vijeka čuva vrijedan eksponat - dlaka iz brade poslanika islama Muhameda
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 15:33h

Hiljade vjernika i građana Pljevalja, kao i iz susjednih gradova, prisustvovalo je manifestaciji koja se održava svake godine u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima, uoči 27. noći mjeseca Ramazana.

Završetku mjeseca Ramazana prethodi 27. noć, za koju se vjeruje da je u njoj počela objava Kurana. Za tu noć se u Kuranu kaže da je "bolja od hiljadu mjeseci i da je namaz – molitva, obavljen u ovoj noći bolji od hiljadu namaza obavljenih drugom prilikom".

Vjeruje se da u toj noći postoji jedan trenutak i da će vjerniku, ako se zatekne u molitvi, svemogući Bog ispuniti želju.

Mujezin Husein pašine-džamije Jakub Durgut kazao je da se u Pljevljima ta noć obilježava na tradicionalno svečan način.

U Husein-pašinoj džamiji se na minberu čuva i zastava koju je tom prilikom donijela prethodnica, koju je činila grupa konjanika

“Smatra se da je eksponat donijet u Pljevlja po nalogu tadašnjeg sultana Abdul Aziza, koji je vladao Osmanskim carstvom, jer su Pljevlja u to vrijeme bila važan kulturni, administrativni i trgovački centar, i slanje ovog rijetkog eksponata imalo je za cilj podizanje autoriteta samog mjesta. Eksponat se sastoji od jedne zatvorene staklene bočice u kojoj se nalazi nekoliko dlačica utisnutih u vosak za koje se smatra da su iz brade poslanika Muhameda".

"Eksponat je zamotan u jedanaest svilenih maramica, simetrično, različite veličine, izvezenih zlatnim nitima i pohranjen u vrlo ukusno izrezbarenu drvenu kutiju, a sve opet u metalnu kutiju sa specijalnim zaključavanjem. Eksponat se, nakon teravije namaza, izlaže posjetiocima i tu veče Husein-pašinu džamiju posjeti čak nekoliko hiljada vjernika, a vrlo često posjetioci dolaze iz susjednih gradova. Vjerovatnoća originalnosti eksponata je velika, s obzirom na to da su ashabi (sljedbenici Muhameda a.s.) uzimali dlake kada bi se šišao poslanik, sa ciljem čuvanja uspomene na njega", rekao je Durgut.

Mujezin pljevaljske džamije kaže da se stariji mještani sjećaju priča svojih predaka da se, kada je eksponat donijet u Pljevlja, "formirala kolona od sela Jabuke do grada, duga petnaestak kilometara i da je nošen sa glave na glavu do Husein-pašine džamije".

U Husein-pašinoj džamiji se na minberu čuva i zastava koju je tom prilikom donijela prethodnica, koju je činila grupa konjanika.

"Poznato je da su Osmanlije, nakon osvajanja arabijskog poluostrva i svetih mjesta Meke i Medine, gotovo sve eksponate kao i lične stvari značajnih ličnosti koji su obilježili početak islama prenijeli u Istanbul, a među njima i lične stvari poslanika Muhameda, gdje se i danas čuvaju. Tako se u nacionalnom muzeju Turske Top kapi čuva nekoliko dlaka iz brade poslanika islama, kao i njegov ogrtač. Ovakav eksponat postoji još u Sarajevu, u Gazi-Husrevbegovoj džamiji, koji se čuva u turbetu Gazi-Husrev bega, a ranije su ga čuvale ugledne sarajevske porodice", rekao je Durgut.

Noć Lejletu kadra

Odbor Islamske zajednice Bijelo Polje u sali Centra za kulturu organizovao je ramazansku svečanost pod sloganom "Noć Lejletu kadra".

Glavni imam Odbora islamske zajednice Bijelog Polja Enis ef. Burdžović kazao je da se lokalni odbor u posljednjoj trećini mjeseca Ramazana trudi da obogati sadržaj vjerskog programa.

“U tim neparnim noćima traga se za ’Noći Lejletu kadra’, koja je, po Kuranu vrednija od ’hiljadu mjeseci’. U toj noći je počela objava Kurana i više je simbolika i poruka i time želimo da, s obzirom na to da se mjesec Ramazan bliži kraju, pošaljemo poziv i poruku svim vjernicima da ostanu dosljedni svojoj vjeri i nakon Ramazana i da ne odlaze na bajramska veselja sa alkoholom, neredom i nemoralom, što ne priliči vjerniku, niti Ramazanu, Bajramu, niti muslimanskoj vjeri koja je čista od toga”, kazao je Burdžović.

Ramazan je, kazao je, imao za cilj “da nas približi sa našim porodicama, komšijama, sa svim ljudima sa kojima dijelimo prostor na kojem živimo”.

"Nadamo se da će ljepota Ramazana nastaviti da živi u dobrosusjedskim odnosima i nakon što se dočeka Bajram", poručio je imam Burdžović.

Priređen je kulturno-zabavni program uz učešće Firdews hora Odbora Islamske zajednice, koji je izveo Ilahije.

Galerija

Bonus video: