Mještani Doljana traže podršku za rješavanje komunalnih problema

Mještani Doljana ističu da su svi problemi decenijama prisutni iako su od centra grada udaljeni ne više od četiri i po kilometra
0 komentar(a)
Doljani, Foto: Jovan Stanišić
Doljani, Foto: Jovan Stanišić
Ažurirano: 26.08.2011. 16:05h

Član odbora MZ Doljane Ljubomir Varagić izjavio je da su mještani tog naselja samoinicijativno organizovali skup kako bi pokrenuli rješavanje višedecenijskih problema sa neasfaltiranim saobraćajnicama, nedovršenom vodovodnom mrežom, djelimično urađenom fekalnom kanalizacijom, i uličnom rasvjetom, kao i probleme sa spontanim deponijama i gradskim prevozom.

Mještani Doljana ističu da su svi problemi decenijama prisutni iako su od centra grada udaljeni ne više od četiri i po kilometra.

"Imamo veliku podršku gradonačelnika, Miomira M. Mugoše, Vladana Vučelića i odbornika Slaviše Guberinića, tako da očekujemo da može riješiti probleme", rekao je Varagić.

Mještani Doljana ističu da su svi problemi decenijama prisutni iako su od centra grada udaljeni ne više od četiri i po kilometra

Varagić je rekao da su zamijenjeni električni stubovi u donjem dijelu naselja.

"Dosadašnje rukovodstvo MZ i predsjednik Goran Ivanović bili su prilično neaktivni. Samo trećina domaćinstava je priključena na gradsku vodovodnu mrežu, a i njihove slavine su uglavnom suve ljeti. Stručnjaci Vodovoda uradili su idejni projekat tako da očekujemo da će sljedeće godine otpočeti radovi. Očekujemo i izradu drugog kraka fekalne kanalizacije. Vijednost projekta je 30 hiljada eura", rekao je Varagić napomenuvši da je fekalna kanalizacija prošla samo kroz dvije ulice.

10 godina nije bilo ulaganja

Varagić je rekao da su se problemi nagomilali jer deset godina gotovo da nije bilo ulaganja u infrastrukturu.

"Imamo sada samo tri kontejnera u naselju. Predstavnici JP „Čistoća“ bili su danas u posjeti i dogovorili smo se da odredimo lokaciju za kabasti otpad, povećamo broj kontejnera. Nadamo se da ćemo dobiti liniju „10 A“ do Sokolovog krša, jer u tom dijelu ima mještana koji koriste gradski prevoz. Tražimo da se uradi i ulična rasvjeta", rekao je Varagić napomenuvši da je struja slaba.

Duško Đerković rekao je da u Doljanima živi dvije decenije i kaže da su loš asfalt i nedostatk rasvjete veliki problemi.

Loš asfalt i nedostatk rasvjete veliki problemi

"Prije 13 godina zahvaljujući rođačkim vezama asfaltirali smo ulicu. Put je sada u lošem stanju, nema rasvjete tako da smo prinuđeninoću nosimo sijalice", rekao je Đerković.

Član odbora MZ Đorđije Ivanović rekao je da od 90-ih godina prošlog vijeka u Doljanima ništa nije urađeno naglasivši da je sramota da donose vodu u bidonima.

Česma bez vode

Crkvenjak u hramu Svetog arhangela Mihaila u Doljanima Vidoje Boričić rekao je da pored crkve imaju česmu, ali ne i vodu, jer godinama očekuju dozvolu nadležnih. Boričić je naglasio da se oko crkve u večernjim satima okuplja omladina, a da svakog jutra sakuplja smeće koje oni za sobom ostave.

"Prije otvaranje crkve moram da očistim dvorište, sakupim vinske i pivske boce, prazne limenke, a prije dva mjeseca nalazio sam i špriceve", rekao je Boričić.

Bonus video: