Šehović: Izvještaj EK veliki podstrek, dokaz truda koji smo uložili u obrazovanje

"Uz 15 novih programa za srednje stručne škole koje uvodimo ove godine i stipendije za deficitarna zanimanja u stručnim školama, o kojima se takođe govori u Izvještaju, rekao bih da smo ozbiljno krenuli u rješavanje nekih nedostatnosti našeg obrazovnog sistema", saopštio je Šehović
3 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: PR Centar
Damir Šehović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 18.04.2018. 10:05h

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u dijelu obrazovanja veliki podstrek.

On je kazao da taj izvještaj vidi kao dokaz truda koji su u Ministarstvu uložili u reformu i u obrazovanje.

"Izvještaj Komisije u dijelu obrazovanja je veliki podstrek za nas i ja ga vidim kao dokaz truda koji smo uložili u obrazovnu reformu i obrazovanje uopšte. Naime, napredak u obrazovanju, sa akcentom na upisnu politiku, praksu u obrazovnom sistemu, te primjenu programa koji se baziraju na ishodima učenja, ocijenjen je kao dobar. Posebno smo ponosni na činjenicu da se Izvještaj bavio svim onim segmentima koji su bili u fokusu nedavno sprovedene reforme, što vidimo kao pokazatelj da reforma jeste uključila prave oblasti i kritične tačke našeg obrazonog sistema. Aktivnosti poput smanjenja broja učenika u odjeljenjima, osnivanja tima koji je zadužen za PISA - u, uvođenja besplatnih studija, 25% praktične nastave na fakultetima, te formiranja agencije koja će kontrolisati kvalitet visokog obrazovanja, a koje su pomenute i u Izvještaju, su naš pravac djelovanja, i sada imamo obavezu da ga potpunosti implementiramo. Posebno nam je važno što su pomenuti i neki od najznačajnijih koraka u srednjem obrazovanju, i ovdje prije svega mislim na stavljanje fokusa na srednje stručne škole i dualno obrazovanje. Uz 15 novih programa za srednje stručne škole koje uvodimo ove godine i stipendije za deficitarna zanimanja u stručnim školama, o kojima se takođe govori u Izvještaju, rekao bih da smo ozbiljno krenuli u rješavanje nekih nedostatnosti našeg obrazovnog sistema", saopštio je Šehović.

Šehović je rekao da je mobilnost studenata i njihovo upoznavanje sa drugim sistemima i kulturama nešto na čemu posebno insistiraju, te je i u Izvještaju navedeno da je prošle godine u programima mobilnosti sa zemljama EU učestvovalo 275 lica iz Crne Gore, a u Crnu Goru je došlo 166 lica.

"Svakako, u Izvještaju su prepoznate i one oblasti koje zahtijevaju naše dodatne napore, a posebno sam zadovoljan jer smo iste te oblasti i sami identifikovali. Cijenim da je to dokaz da smo na nivou države napravili ozbiljnu i preciznu analizu obrazovnog sistema. Prepoznali smo tako da moramo dalje raditi na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem, te se spremamo za novu kampanju za upis u vrtiće. Osim toga unapređujemo cjeloživotno učenje, a prepoznali smo i potrebu da još jače radimo na prevenciji ranog napuštanja škole. Tako je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa UNICEF-om ušlo u projekat Prevencija ranog napuštanja škole, u čijoj implemetaciji za sada učestvuje 20 osnovnih i srednjih pilot - škola. U okviru ovog projekta naš informacioni sistem je nadograđen modulom za rano upozorenje o riziku od napuštanja -warning alert - na nivou odjeljenja/škole. Posljednje, ali ne manje važno, na nivou radne grupe privodimo kraju i izradu teksta Zakona o akademskom integritetu, čijim usvajanjem ćemo napraviti iskorak ne samo u Regionu, nego i šire. Obrazovanje je teška i ozbiljna oblast, koja je bila i ostaće u fokusu djelovanja Vlade Crne Gore, te sa zadovoljstvom, ponosni na dosadašnje iskorake, nastavljamo sa radom", zaključio je Šehović.

Bonus video: