Nejednak broj učenika u školama: Jedni idu u pet smjena, drugi do 13 časova

Nastava se već četiri godine izvodi u pet smjena, što predstavlja dodatni napor za upravu škole, ali to ne ometa djecu da stiču znanja bez problema
0 komentar(a)
OŠ 25 maj, Foto: Luka Zeković
OŠ 25 maj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2011. 16:45h

Razlika između broja učenika u podgoričkim osnovnim školama najočiglednija je kada se uporede škola “Dr Dragiša Ivanović” sa Zlatice, koju pohađa 1672 učenika, i “21. maj” na Draču, u kojoj nastavu prati svega 550 učenika.

Prema riječima direktora škole “Dr Dragiša Ivanović” Nika Raičevića, nastava se već četiri godine izvodi u pet smjena, što predstavlja dodatni napor za upravu škole, ali to ne ometa djecu da stiču znanja bez problema.

"Nastava u prvoj smjeni počinje u 7.30 i traje do pola jedan za učenike od šestog do devetog razreda, od 13 za učenike od drugog do petog, ostali idu kao prvaci od 8 do 11 i od 11 do 13 časova. Imamo još jednu smjenu koja kreće sa nastavom u 14.30, a završava oko 18 časova", kazao je Raičević.

Dobro se snalaze, kao da ih ima hiljadu

On tvrdi da se rukovodstvo te škole dobro snalazi, te da “nastavu izvode kao da imaju svega 1000 učenika”. Tome će doprinijeti i novi kabineti iz fizike, hemije i biologije, koje im je, kako je kazao, obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i sporta.

"Upisali smo i oko 178 prvaka, ali će se taj broj u septembru najvjerovatnije povećati za pet do deset učenika", kazao je Raičević.

Direktorica Osnovne škole “21. maj” na Draču Jana Kilibarda kazala je da se nastava u toj školi izvodi samo u prvoj smjeni, do 13 časova.

"Tako smo radili i prošle i ove godine, te nije potrebno uvođenje druge smjene. Da bismo radili u dvije smjene, trebalo bi da se poveća broj učenika u nekom od odjeljenja starijih razreda", kazala je Kilibarda.

Ona je navela da se u tu vaspitno-obrazovnu ustanovu ove godine upisalo 50 prvaka, ali očekuju da se taj broj u septembru povećava.

Bonus video: