Oko 300 građana Crne Gore pisalo premijeru Lukšiću: Zaštitite životinje!

Sa ovom peticijom i događajima na koje ukazuju potpisnici pisma će upoznati Delegaciju Evropske komisije u Podgorici
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 09:39h

Nekoliko stotina građana Crne Gore pisalo je crnogorskom premijeru dr Igoru Lukšiću povodom zaštite životinja. To je u istoriji Crne Gore prvo kolektivno obraćanje građana jednom premijeru sa temom koja nije vezana za neku aktuelnu političku ili ekonomsku temu.

Oko tri stotine građana iz svih crnogorskih opština podsjetili su, u otvorenom pismu, premijera da je Vlada koju vodi dužna obezbijediti dosljednu primjenu postojećih i izradu novih propisa koji u skladu sa standardima EU vode računa o zaštiti dobrobiti životinja i prije svega o zaštiti zdravlja i života ljudi.

Potpisnici pisma ističu da su “svjesni da u aktuelnom političkom i ekonomskom trenutku zagovaranje humanog odnosa prema životinjama neće privući, potrebnu i očekivanu, pažnju”.

Vladavina prava mora da obezbijedi i efikasne institucije koje štite životinje i sankcionišu one koji nehumano postupaju sa njima

Dodaju, da ovom peticijom, rizikuju i moguću prozivku da namjerno skreću pažnju sa drugih važnih problema. Međutim, potpisnici u uvodu otvorenog pisma kažu “ne možemo pristati na ćutanje dok se ova zemlja ne izbori sa svim izazovima svog institucionalnog odrastanja”.

“Vladavina prava mora da obezbijedi i efikasne institucije koje štite životinje i sankcionišu one koji nehumano postupaju sa njima ugrožavajući tako zdravlje i život ljudi” kaže se između ostalog u otvorenom pismu.

Zakon se u praksi ne primjenjuje

Potpisnici otvorenog pisma, među kojima su učenici i studenti, radnici i penzioneri, akademski, kulturni i naučni radnici, sportisti, glumci i umjetnici, prosvjetni radnici, novinari i NVO aktivisti, obavijestili su premijera da se Zakon o zaštiti dobrobiti životinja u praksi ne primjenjuje a da se zabranjeni postupci sa životinjama postali svakodnevna stvar.

Zabrinjavajuće je što se događaji, poput masovnog pomora pasa i drugih životinja, usljed trovanja, ponavljaju. Nadležne institucije, inspekcijski organi i tužilaštvo, nijesu u stanju da ovakve slučajeve sankcionišu dok opštinski i državni organi ne preduzimajnu ništa po pitanju njihove prevencije.

Postavljanjem i ubacivanjem različitih otrovnih supstanci na javne površine, parkove, igralištva, javna i privatna dvorišta ugrožena je bezbjednost i život djece

Naprotiv. Potpisnici pisma premijeru smatraju da lokalne administracije osmišljavaju i podstiču ove zabranjene postupke koji ne samo što na svirep i zabranjen način ubijaju životinje nego dovode u opasnost zdravlje i život ljudi, posebno djece zbog čega posebno protestvujemo.

Postavljanjem i ubacivanjem različitih otrovnih supstanci na javne površine, parkove, igralištva, javna i privatna dvorišta ugrožena je bezbjednost i život djece i spriječeno garantovano pravo na sigurnu igru i zabavu.

Trovanje jeftinije rješenje za lokalne vlasti

Organizovanje kolektivnog trovanja svih napuštenih i izgubljenih životinja izgleda da je za lokalne vlasti jeftinije i efikasnije rješenje od njihovog humanog i zakonom propisanog sakupljanja i smještaja. Napominjemo da je ovim mjerama stradao i veliki broj vlasničkih pasa tokom uobičajenih šetnji ili kroz ometanje privatnih posjeda.

Sa ovom peticijom i događajima na koje ukazuju potpisnici pisma će upoznati Delegaciju Evropske komisije u Podgorici

U toku ove godine desilo se više pomora životinja a u najnovijem slučaju u Baru je je na svirep način života lišeno oko 150 napuštenih ili izgubljenih pasa.

Potpisnici otvorenog pisma premijeru i javnosti odlučno poručuju da će, dok se praksa ne promijeni i neidentifikuju počinioci, za svaki dosadašnji i budući pomor pasa u bilo kojoj sredini smatrati odgovornim predsjednike tih opština.

Sa ovom peticijom i događajima na koje ukazuju potpisnici pisma će upoznati Delegaciju Evropske komisije u Podgorici sa apelom da se u izvještaju o napretku zemlje u 2011. prepozna problem odnosa prema životinja i potpuna blokada primjene propisa.

Bonus video: