Drski dileri i zadovoljni turisti: Jurnjava za gostima počinje oko tri i po ujutru

Većina gostiju taksijem ode na Pristan i tamo, u blizini Male plaže, pokuša da nađe što jeftiniji smještaj
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2011. 11:25h

Ulcinj lagano izlazi iz sezone koja će ostati upamćena po restrikcijama vode, kontejnerima zatrpanim smećem, propalom rodu lubenica i paradjza, tropskim danima u dragoj polovini avgusta, nezapamćenim gužvama, ali neadekvatnim ekonomskim efektima, političkim lomovima, drskim dilerima i zadovoljnim turistima koji obećavaju da će doći i dogodine.

Neprikosnovene prirodne ljepote od Kruča do Bojane, jeftin smještaj, tradicionalna gostoljubivost drevnog naroda, popularne cijene, briljantno uređena kupališta sa raznolikom ponudom i bogat i raznovrstan noćni život snažan su ekvivalent i mnogo većim nedaćama od onih sa kojima se grad suočavao i ove sezone.

To potvrđuje i činjenica da je u Ulcinju tokom jula prosječno dnevno boravilo i više od 100.000 gostiju. Možda i mnogo više jer nadležni ne barataju stvarnim brojem ležaja od Kruča do Bojane. Prema nezvaničnim procjenama turističkih poslenika, Ulcinj je spreman da u svakom trenutku primi 150.000 turista.

Neopisiva jurnjava za gostima počinje oko tri i po ujutru, kada na autobusku stižu autobusi prepuni uglavnom turista sa Kosova

Za svakog od njih vrijedi se boriti jer većina Ulcinjana, kao i ostalih primoraca, živi od izdavanja soba tokom ljeta. Zato grad i ne spava, 24 sata traju napori stanodavaca da istisnu dilere i popune svoje kapacitete. Jer, zima je duga, a krediti se moraju vraćati.

Neopisiva jurnjava za gostima počinje oko tri i po ujutru, kada na autobusku stižu autobusi prepuni uglavnom turista sa Kosova, ali i ostalih zemalja regiona. Već na stanici, počinje borba, gužva i čupanje.

Što sve može za pet eura

Većina gostiju taksijem ode na Pristan i tamo, u blizini Male plaže, pokuša da nađe što jeftiniji smještaj. Vožnja od stanice do Pristana košta pet eura i tada nastaje nova jurnjava - taksisti bi da ugrabe tura više. Na Pristanu je tada već veselo jer mještani koji imaju praznih soba ne sjede kućama skrštenih ruku čekajući da im gosti sami dođu.

"Ne mogu da shvatim ove ljude, pa za pet eura im se ne isplati ni posteljinu da zamijene"

Već oko prvog taksija stvara se gužva, čuju se glasovi domaćina koji za krevet nude 8, 7, 6, pa i 5 eura. Gosti zbunjeni, prvo sijedaju na parapet i mjerkaju domaćina koji im je ponudio najpovoljniju cijenu, ali ne znaju šta dobijaju za pet eura.

"U sobi imate klimu, mini frižider i televizor", kaže stanodavac i pogodba odmah pada na radost gostiju koji su svjesni da za taj novac ne mogu prespavati ni u rođenom mjestu iz koga dolaze na ljetovanje, a kamoli na pjeni od mora.

"Ne mogu da shvatim ove ljude, pa za pet eura im se ne isplati ni posteljinu da zamijene", kaže jedan mještanin koji "drži cijenu": "Kod mene je krevet 10 eura, ali ispod osam ne bih izdao, pa taman da sam prazan cijelo ljeto.

Pogledajte Budvu ili Petrovac, tamo su složni i nećete naći krevet ispod 10 eura, pa čak i 15 eura. A ovdje pet, a ništa lošije sobe", žali se on na "nelojalnu" konkurenciju.

Za jednim stolom po nekoliko jezika

Već oko sedam ujutru, kada na Pristan pristižu prve veće grupe kupača, turisti iz autobusa već su smješteni u udobne apartmane, od obale u prosjeku udaljene stotinjak metara.

Zakupac Ibice Ruždo Kashodža ocjenjuje da je sezona slabija što se tiče ekonomskih efekata

"Nemamo nikakvih zamjerki. Danju smo na plaži, kasnije u noćni život", kažu momak i djevojka koji su u Ulcinj autobusom stigli iz Prištine. Smješteni su na Pristanu i ne žale se ni na čistoću ni nestašicu vode: "Malo vremena provodimo u sobi", kažu dok odlaze zagrljeni.

Dajana, tek što je stigla iz Sarajeva, sa prijateljicama na Ibici pijucka kafiću i uživa u latino muzici: "Očarana sam Ulcinjem, jutros sam stigla. Ovdje na Ibici je sjajno".

Na Ibici uživa Tomaž Britovšek iz Tpološice u Sloveniji.

"Sve je ovdje ekstra, od smještaja do plaža i noćnog provoda. I sve to imate ovdje na Ibici", kaže Britovšek.

Zakupac Ibice Ruždo Kashodža ocjenjuje da je sezona slabija što se tiče ekonomskih efekata. Među gostima popularnog kupališta dominiraju Rusi, Poljaci, Kosovari, Bosanci, dijaspora i mještani.

"Za jednim stolom možete čuti nekoliko jezika", kaže Kashodža.

Njemci se žale na pivo, ali im prija vino

Njemac Alfons Bem uživa u čarima plaže Sapore di Maro u Borićima: "Već 10 puta sam u Ulcinju i dosta znam o ovom gradu. Crna Gora jeste mala zemlja, ali ima najblistaviji dragulj na Jadranu".

Ne voli puno noćne izlaske i prihvatljivija mu je "kućna varijanta", odnosno druženje sa prijateljima u domaćinskoj i opuštenoj atmosferi uz gril, pivo i špricer

Bem obožava šetnje Velikom plažom i Starim gradom. "Stari grad ima zaista impozantnu tradiciju i istoriju", priča Bem dok odmara u dubokoj hladovini borova.

Ima zamjerku na skutere koji remete mir i na smeće, posebno na Velikoj plaži i Stoju. Ipak, najveća zamjerka mu je potpuno druge prirode: "Nemate valjanog piva za nas koji dolazimo iz Njemačke. Ali zato imate dobro vino... Ovdje su ljudi nevjerovatno gostoljubivi".

Ne voli puno noćne izlaske i prihvatljivija mu je "kućna varijanta", odnosno druženje sa prijateljima u domaćinskoj i opuštenoj atmosferi uz gril, pivo i špricer. Na pitanje da li bi mogao da živi u Ulcinju, kao iz topa je odgovorio: "Of course"!

Druženje Albanaca i Srba

Milan Majstorović i Miodrag Đorđević iz Beograda uživaju u ulcinjskim Kručama. Majstorović već 20 godina ljetuje u Kručama, a Đorđević 10.

Da bi u Kručama sve bilo besprekorno, po njihovim riječima, trebalo bi popraviti glavnu ulicu i obezbijediti još jedan kontejnerski punkt

"Obišao sam cijeli svijet, ali ovo mjesto ne bih mijenjao za bilo koje drugo. Albanci starosjedioci su izuzetno ljubazni, ma fenomenalni ljudi, družimo se već 20 godina i sve uz osmijeh. Sve je tako ovdje prirodno i lijepo, pa je opuštena varijanta logična posljedica svega", veli Majstorović.

Ni on ni Miodrag, uprkos privrženosti Kručama, nemaju u tom naselju vikendice. Plaćaju zakup i ne žale se. Đorđević je tu od juna i planira da ostane još cijeli septembar.

"Fale nam samo mlade žene", šaljivo kaže Milan, dok u restoranu "Dubrovnik" kod Džeta i Naja Hasanagića pijucka kaficu.

Za razliku od njega, Miodrag drma "nikšićko": "Kada smo gore u Beogradu pijemo 'jelen'. Ovdje “nikšićko.

Da bi u Kručama sve bilo besprekorno, po njihovim riječima, trebalo bi popraviti glavnu ulicu i obezbijediti još jedan kontejnerski punkt.

Bosanci najbolji potrošači

Vlasnik Dvora Balšića i Palate Venecija u Starom gradu Gani Resulbegović kaže da su gosti generalno zadovoljni boravkom u Ulcinju uprkos evidentnim negativnim pojavama.

"To je zbog toga jer gotovo sve vrijeme provode ha plažama, a ulcinjske plaže su sigurno najuređenije u Crnoj Gori i najbolji turistički produkt grada. Osim toga, ponuda na njima je ove godine toliko raznolika, da gostima tamo po pristupačnim cijenama ništa ne može da fali", smatra Resulbegović.

Vlasnik restorana na Velikoj plaži tvrdi da su najbolji potrošači Bosanci: "Kad izađu, potrošiće sve, pa makar i nemali da se vrate sjutra za Bosnu"

On je uglavnom zadovoljan popunjenošću i finansijskim efektima sezone baš kao i njegov kolega Nedžad Hasanagić, koji drži hotel "Dajti" u centru grada. Gosti su mu uglavnom iz dijaspore i slove za dobre potrošače.

Vlasnik restorana na Velikoj plaži tvrdi da su najbolji potrošači Bosanci: "Kad izađu, potrošiće sve, pa makar i nemali da se vrate sjutra za Bosnu. Ima i onih koji mudruju, pola sata listaju po meniju i na kraju naruče po hamburger koji i nije na spisku".

Po njemu, platežna moć gostiju u odnosu na lani bolja je za 50 centi: "Lani su pili vodu i jeli ćevape od 4 eura. Ove godine piju vodu i jedu pileći file od 4,5 eura".

Ajd polako, pa zavitlavaj drugog

"Gazda, radi li ova klima", pita gost domaćina i mjerka sobu koju hoće da zakupi.

"Ne, služi kao ukras", odgovara nervozno vlasnik apartamana u Ulcinju.

"A bojler", opet pita gost, dok mu se žena i djeca vrte po sobi čačkajući po daljinskim za TV i klimu.

Drugi mještanin, kako nam je ispričao, zamalo je doživio šok kada gaje pozvao gost rekavši mu da ne radi šporet sa keramičkom pločom

"I njega sam stavio da ga gledam kako je nov i lijep", odgovara domaćin, sada već crven u licu.

Kada je gost pokazao rukom prema televizoru, prije nego što je izustio da bilo šta kaže, domaćin ga osinu pogledom: "Znate što gospodine, ajte polako, pa zavitlavajte nekog drugog. Ja imam prečeg posla".

Otvori vrata i, ipak, se staloženo zahvali gostu na posjeti. Slučaj sa Pinješa samo je jedan u nizu komičnih događaja u odnosima između stanodavaca i gostiju.

Drugi mještanin, kako nam je ispričao, zamalo je doživio šok kada gaje pozvao gost rekavši mu da ne radi šporet sa keramičkom pločom.

"Odmah sam pomislio na to koliko će da me košta popravka i na brzinu jurnuo u sobu. 'Evo ne radi', reče mi pokazajući kolo na kome je bila šerpa. Laknu mi kad viđeh da je prekidač na nuli. Treba uključiti prekidač, pa će da radi', rekoh mu.

'A ne', odgovori mi on, 'kolo treba samo da se uključi kad stavim šerpu'. 'A je li', pitam ga, 'a zašto služe prekidači onda', rekoh mu i izađoh iz sobe psujući i sebe i njega i šporet i prekidače", ispričao je on "Vijestima" dogodovštinu, ne želeći da mu se pominje ime.

To ti je siguran fiks

Razgovor sa Bemom, potpisnika ovih redova, osim goriva i vremena, koštao je još tri eura. S obzirom na to da sam u novinarskoj torbici imao i kvote jedne kladionice, rekoh sebi da možda razgovor sa Njemcem, koji mi se predstavi kao ekspert za njemački fudbal, mogu višestruko iskoristiti.

"Hoćete li biti ljubazni da mi popunite jedan tiket", upitah ga i već vidjeh sebe kako podižem novac na blagajni kladionice i u lice se smijem momku na šalteru koji je vazda radostan kada me vidi jer zna da igrači poput mene nikad ništa ne dobiju.

"Pa i ovaj Aue će da dobije, iako je kvota na njega 4,15", rnislim u sebi i čekam da utakmice počnu

"Čitaj mi parove, a ja ću ti govoriti", reče Bern. Okrenem notes sa drage strane, veselo otvorim kvote i počnem da čitam. Odigrah devet mečeva i odlučih da umjesto uobičajenog jednog eura, ovog puta uložim tri. Trljam ruke jer je dobitak skoro šest i po hiljada eura.

"Kakve veze ima to što su kvote sve preko dva. On je ekspert. Pa i ovaj Aue će da dobije, iako je kvota na njega 4,15", rnislim u sebi i čekam da utakmice počnu.

Prođoh Duizburg i Grojter, al' me posječe Wolsfburg - Alfons je igrao dvojku.

"To ti je tu najsigurniji fiks", sjetih se njegovih riječi. Wolsfburg je izgubio taj meč 4:1. Kasnije sam saznao da sam pao i na Augzburg, Aue, Hanzu...

"Zna on, nego su utakmice namještene", utješi me jedan prijatelj.

Galerija

Bonus video: