Školski brod "Jadran" proslavio 78. rođendan

Ovogodišnja regata u slavu „Jadranovog“ rođendana ostaće upamćena po velikom broju učesnika, ali rekordu regate koji je postavila jedrilica „Black Mistery"
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 18:27h

78. rođendan školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“ obilježen je svečanim prijemom zvanica i gostiju i tradicionalnom jedriličarskom regatom.

Prijemu koji je u petak veče priredio komandant „Jadrana“ kapetan fregate Predrag Supić pored komandanta Mornarice, kapetana bojnog broda Rajka Bulatovića sa saradnicima, predstavnika Ministarstva odbrane i Generalštaba, prisustvovali su vojni ataše SAD u Crnoj Gori, Brus Marfi, čelnici lokalne uprave i direktori lokalnih preduzeća i ustanova.

Ni ovaj put se pozivu za rođendanski prijem „ploveće škole pomorstva“ i našeg najvrednijeg broda nijesu odazvali predstavnici državnog i vojnog vrha koji su kao i uobičajeno izostanak opravdali „ranije preuzetim obavezama“.

Centralni dio proslave je bio kada je školski brod „Jadran“ bio pokrovitelj jedriličarske regate obilježavajući na simboličan način, jedrenjem na jedra svoj rođendan koji se slavi u znak sjećanja na 19. avgust 1933. godine kada je upisan u flotnu listu Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije.

Ovogodišnja regata u slavu „Jadranovog“ rođendana ostaće upamćena po velikom broju učesnika, ali rekordu regate koji je postavila jedrilica „Black Mistery“ koju bokeljski jedriličari zovu „formulom 1“ među jedrilicama.

Jedrilo se u 7 klasa

U klasi krstaša jedrilo se u sedam klasa.

Najbrži u klasi krstaša 5,9 bila je posada jedrilice „Prdo“ hercegnovskog jedriličarskog kluba „Jugole Grakalić“ sa skiperom Boškom Lučićem, druga je bila posada sa jedrilicom „Windy druker“ i skiperom Dejanom Vidovićem iz istog kluba.

U drugoj grupi krstaša je nastupio jedan brod „Quo vadis“ sa skiperom Goranom Panjakom iz kotorskog „Lahora“. U kategoriji krstaša od 6,91 do 7,9 metara nastupio je „Gušt“ sa skiperom Robertom Farkašem iz tivatskog „Delfina“.

U klasi sedam neprikosnovena je bila jedrilica „Black mistery“ hercegnovskog jedriličara Saše Kekovića koja je regatno polje od hercegnovske luke do Tivta od 6 nautičkim milja prešla za 52 minuta i postavila brzinski rekord regate

U četvrtoj grupi trijumfovala je tivatska jedrilica „Vega“ skipera Miodraga Milića, a u petoj je pobijedila jedrilica „Oxygen“ sa skiperom Markom Popovićem kluba „Jovo Dabović“ iz Baošića.

U šestoj grupi krstaša zlatnu medalju osvojila je posada jedrilice „Čevo“ sa skiperom Vukom Vujovićem iz kluba „Jugole Grakalić“. U klasi sedam neprikosnovena je bila jedrilica „Black mistery“ hercegnovskog jedriličara Saše Kekovića koja je regatno polje od hercegnovske luke do Tivta od 6 nautičkim milja prešla za 52 minuta i postavila brzinski rekord regate.

U klasi najbržih jedrilica drugo mjesto osvojila je jedrilica „Bojana“ Mornarice VCG sa skiperom Nebojšom Dimitrijevićem, a treća je bila takođe jedrilica crnogorske Mornarice, „Milena“ sa skiperom Draganom Rocom.

Samo jedna barka stigla do cilja

Od svih prijavljenih ojedrenih barki do cilja je stigla samo jedna „Adamento lento“, Dejana Krstovića iz tivatskog „Delfina“. Dok su u klasi većih jedrilica dominirali Novljani kod „optimista“ najviše medalja su osvojili dječaci i djevojčice tivatskog „Delfina“.

Prvo mjesto u ovoj klasi osvojio je Balša Dojkić iz tivatskog „Delfina“, drugi je bio njegov klupski drug Luka Radonjić, a treće mjesto osvojio je Luka Crnogorac iz „Jugola Grakalića“.

Volim regate kroz Boku jer volim uslove jedrenja ovdje-promjene pravca vjetra, snage i uvijek mi je drago da ovdje nastupim.“

U konkurenciji do 12 godina prvi je bio takmičar tivatskog „Delfina“, Ilija Marković drugi Marko Vuksanović iz istog kluba, a treći Vojislav Lučić član „Jugola Grakalića“, dok je u konkurenciji djevojčica najbrža bila Paula Đešević iz kotorskog „Lahora“.

Druga je bila Irina Kusovac iz „Delfina“, a treća Ana Danilović iz jedriličarskog kluba „Bokeška jedra“ iz Baošića.

„Dobar vjetar, lijepo vrijeme. Za nas je ovo bila idealna prilika da oborimo rekord. ovo je dobra, tradicionalna regata i dobro je što se održava.

Volim regate kroz Boku jer volim uslove jedrenja ovdje-promjene pravca vjetra, snage i uvijek mi je drago da ovdje nastupim.“, rekao je za „Vijesti“ po dobijanju plakete za prvo mjesto skiper jedrilice „Black Mistery“, Saša Keković koji se upravo vratio iz Orebića kraj Dubrovnika gdje je sa svojim brodom u sva tri takmičarska dana bio prvi na „Južnodalmatinskoj regati“

Galerija

Bonus video: