Ugostitelji i pušači: Čekaju kraj sezone i plaše se zime

Pepeljare nijesu sklonjene, nesmetano se puši, a ugostitelji su zbunjeni, ne znaju koje su im obaveze
0 komentar(a)
Zabranjeno pušenje, Foto: Zoran Đurić
Zabranjeno pušenje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.08.2011. 21:28h

Preko noći, podgorički lokali su se podijelili na dva tabora. Jedan broj ugostitelja odmah je počeo sa potpunom zabranom pušenja, dok drugi tvrde da nijesu upućeni.

Jedno im je ipak zajedničko, zakon od kraja turističke sezone moraju poštovati.

Čak iako je turistička inspekcija kazne najavila tek kada prođe sezona, pojedini ugostitelji više ne dopuštaju izuzetke.

„Kada sam ušla u kafić samo sam ostavila cigarete na stolu, a konobar mi je ljubazno saopštio da unutra ne mogu da zapalim“, priča Podgoričanka svoje iskustvo iz restorana „Carine“.

"Ja mogu poštovati zakon, ali ne mogu da ga sprovodim i da se bijem sa ljudima kada uđu sa zapaljenom cigaretom"

Međutim, u drugim restoranima i kafe barovima koje su reporteri „Vijesti“ obišli, slika je bila drugačija.

Pepeljare nijesu sklonjene, nesmetano se puši, a ugostitelji su zbunjeni, ne znaju koje su im obaveze, ali gotovo uglas govore da će takva zabrana uticati na promet.

Sa druge strane, iz turističke inspekcije najavljuju preventivne aktivnosti, u okviru kojih će edukovati ugostitelje, jer i sami priznaju da jedan dio njih ne zna decidno šta Zakon propisuje.

"Prvo, ne znam ko je nadležan za kontrolu. Moram tražiti uputstva kako da se postavim. Ja mogu poštovati zakon, ali ne mogu da ga sprovodim i da se bijem sa ljudima kada uđu sa zapaljenom cigaretom", kaže vlasnik „Berlina“ Nebojša Filipović.

Opširnije u izdanju "Vijesti" za 20. avgust

Bonus video: