Pakleni vikend: Novi talas vrućine od srijede, najteže u Podgorici i Danilovgradu

Temperature u svim oblastima biće iznad prosječne za ovo doba godine i u najtoplijim oblastima, na širem području Podgorice i Danilovgradu
142 pregleda 0 komentar(a)
Vrućine Podgorica, Foto: Luka Zeković
Vrućine Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.08.2011. 17:03h

Tropski talas koji je najavljen za ovaj vikend sa prognozom da će temperatura biti između 38 i 40 stepeni neće biti i kraj ljetnjih vrućina. Novi talas vreline očekuje se od srijede kada meteorolozi očekuju još toplije vrijeme.

Branko Micev iz Hidrometeorološkog zavoda kazao je “Vijestima” da će u nedjelju i ponedjeljak temperatura biti niža za jedan do dva stepena, nakon čega će uslijediti nove vrućine.

Prema njegovim riječima, temperature će u skoro svim gradovima, osim na Žabljaku, poprimiti tropski karakter i preći 30 stepeni.

U narednim danima, kako je kazao Micev, teško će biti žiteljima Podgorice, Danilovgrada, ali i onima na primorju, jer će subjektivni osjećaj biti mnogo veći

"Temperature u svim oblastima biće iznad prosječne za ovo doba godine i u najtoplijim oblastima, na širem području Podgorice i Danilovgradu. Ipak u posljednjih 60 godina u avgustu izmjerene su i temperature veće od 40 stepeni, a rekord drži 2007. godina kada je tri dana zaredom izmjerena temperatura veća od 42 stepena”, rekao je Micev.

Te godine, kako je kazao, 24. avgusta, temperatura je iznosila rekordnih 44,8 stepeni, što je i najveća ikada izmjerena temperatura na području Crne Gore.

Alarm za službe zaštite

U narednim danima, kako je kazao Micev, teško će biti žiteljima Podgorice, Danilovgrada, ali i onima na primorju, jer će subjektivni osjećaj biti mnogo veći. Vlažnost vazduha biće između 40 i 70 odsto.

“Kombinacija visoke tropske temperature, praćene pojačanim sjevernim vjetrom je nepovoljna kombinacija sa aspekta požara"

On je dodao da se ovih dana očekuje visok toplotni indeks, naročito na primorju, objašnjavajući da je kombinacija visoke temperature, visoke relativne vlažnosti i visokog toplotnog indeksa nepovoljna.

Visoke temperature predstavljaju i alarm za službe zaštite koje mogu očekivati požare u subotu i nedjelju uveče kada je prognozirano da će duvati pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

“Kombinacija visoke tropske temperature, praćene pojačanim sjevernim vjetrom je nepovoljna kombinacija sa aspekta požara i veoma ih je teško kontrolisati u ovakvim situacijama", kazao je Micev.

Prema njegovim riječima, visoke temperature, kao posljedica toplog tropskog talasa, uobičajena su pojava za naše područje i ovo doba godine.

Bonus video: