MCP: Država opet pokazala nasilje i nepravdu prema Crkvi

“Svještenicima Mitropolije i vjernom narodu je od crnogorske policije zabranjen ulaz u hram Hristovog Preobraženja na Ivanovim Koritima i vršenje službe”, kaže se u saopštenju MCP
72 pregleda 0 komentar(a)
crkva Preobraženja gospodnjeg na Ivanovim Koritima, Foto: Arhiva Vijesti
crkva Preobraženja gospodnjeg na Ivanovim Koritima, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.08.2011. 16:15h

Mitropolija Crnogorsko-primorska (MCP) je upozorila da je i ove godine pred Preobraženjskim hramom na Lovćenu, kako se navodi u saopštenju, država pokazala nasilje i nepravdu prema pravoslavnoj Crkvi.

“Svještenicima Mitropolije i vjernom narodu je od crnogorske policije zabranjen ulaz u hram Hristovog Preobraženja na Ivanovim Koritima i vršenje službe, koja je u ovoj crkvi decenijama prije toga vršena, i koja je i ove godine pripremana i najavljena javnosti”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da se hram, u skladu sa svim državnim propisima, vodi kao vlasništvo Mitropolije. “Da je svještenstvo Mitropolije u ovome hramu služilo i u vremenu kada su rijetki pojedinci i familije u Crnoj Gori znali da postoji praznik Preobraženja i kada se on slavi”.

“Da su svi svještenici kojima je jutros zabranjen ulaz u hram slobodni građani Crne Gore koji su se uputili na svoje radno mjesto, koje je i mjesto vjekovnog ispovijedanja pravoslavne vjere – zagarantovanog i zaštićenog građanskim Ustavom ove zemlje”, navodi se u saopštenju.

Dalje se ocjenjuje da je ovaj postupak policije, za koji njeni pripadnici nijesu imali pismeno obrazloženje izuzev nejasnih usmenih tumačenja crkvenog života i poretka, za Crkvu neprihvatljiv.

“Pravni savjet Mitropolije Crnogorsko-primorske će u narednim danima odgovoriti pravnom mjerom zaštite svoje imovine, slobode kretanja i vjeroispovijedanja”, kaže se u saopštenju.

Prema saznanjima Vijesti, policija je i ove godine na praznik Preobraženja zabranila ulaz u crkvu Preobraženja gospodnjeg na Ivanovim Koritima svještenstvu i vjernicima i Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve.

Bonus video: