Udruženje mladih sa hendikepom: Radović se inati na našu štetu

Oglašavanje Radovića, kako su kazali, daje osnov za sumnju da je u pitanju čisti inat prema ostatku civilnog društva
0 komentar(a)
Invalid, Foto: Luka Zeković
Invalid, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2011. 19:22h

Članovi Udruženja mladih sa hendikepom optužili su aktiviste Inicijative mladih za ljudskih prava da čine sve da bi otežali društvenu poziciju osoba sa invaliditetom (OSI) i njihovih organizacija.

Reagujući na izjavu program koordinatora Inicijative Milana Radovića da je funkcionalnije da unutar Vlade postoji jedan Savjet koji bi se bavio problemima osoba koje se suočavaju sa diskriminacijom, nego da za svaku manjinsku grupu postoji po jedno radno tijelo, iz Udruženja je saopšteno kako je riječ o čistom inatu.

" Misleći da je riječ o nesporazumu i nepoznavanju materije pokušali smo kroz neposrednu komunikaciju da im pomognemo i približimo značajna iskustva organizacija osoba s invaliditetom. Međutim, Inicijativa kroz istup svog službenika danima čini sve što može da oteža društvenu poziciju osoba sa invaliditetom (OSI) i njihovih organizacija", saopštili su iz Udruženja.

Oglašavanje Radovića, kako su kazali, daje osnov za sumnju da je u pitanju čisti inat prema ostatku civilnog društva, ali i želja da se poništi višedecenijski rad pojedinih organizacija OSI.

“Jedinstvenu i argumentovanu platforfmu osoba s invaliditetom u Crnoj Gori Inicijativa dovodi u pitanje nastupom “Ma šta vi znate”, “Mi bolje znamo od vas samih” i “Mi smo specijalisti za sve i svašta, pa i za potrebe OSI”, poručili su iz Udruženja.

Iz te organizacije su saopštili kako je Inicijativa trebala da uvaži platformu skoro 80 organizacija, čime bi se iskazalo poštovanje prema najbrojnijoj manjini s najlošijim standardom a, s druge strane, profesionalno postupilo prema potreba drugih.

“Radović se u polemici diči profesionalizmom Inicijative koji sami podrivaju. Osim bezpredmetnog kontriranja pokretu osoba s invaliditetom i pokušaju svađanja OSI sa drugim marginalizovanim grupama, pada u oči, u objavljenim izvještajima, korišćenje termina “pravosnažni organi” umjesto pravosudni organi kao i namjerno izostavljanje činjenica u slučajevima diskriminacije iza kojih stoje druge NVO”, ustvrdili su članovi Udruženja mladih sa hendikepom.

Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4 Life saopštio je juče da “nije u saznanju da je i jedna od organizacija koja se bave problemima zavisnika od droga obaviještena ili pozvana da učestvuje u Savjetu”.

“Po našem mišljenju, mnogo je konstruktivnije da umjesto da se osnivaju savjeti za svaku ranjivu grupu pojedinačno, osnuje jedan savjet od predstavnika svih ranjivih grupa koji bi se redovno sastajao i odredio jednu osobu koja će nas predstavljati u Nacionalnom Savjetu i artikulisati stavove svih ostalih predstavnika”, kaže s eu saopštenju.

Barijere svuda prisutne

Iz Udruženja je saopšteno kako položaj osoba s invaliditetom zahtijeva preduzimanje brojnih aktivnosti kako bi se uklonile barijere s kojima se pripadnici te manjine suočavaju svakodnevno.

“Nepristupačnost gotovo 90 odsto površina u javnoj upotrebi, nepristupačnost svih sredstava prevoza, nedostupnost informacija, nezaposlenost, nedostatak servisa podrške, neadekvatan sistem obrazovanja i mnogi drugi problemi više su nego dovoljan razlog za postojanje Savjeta za brigu o licima s invaliditetom”, kazali su oni.

Članovi Udruženja su saopštili da su se zbog svih tih razloga pobunili protiv ukidanja Savjeta za brigu o licima s invaliditetom.

“Nakon što smo od Vlade dobili odgovor da se planira oformljavanje Radne grupe u okviru Savjeta za zaštitu od diskriminacije, uputili smo još jedno pismo u kom smo izrazili neslaganje, odnosno neprihvatanje takvog rješenje. Od dana predaje tog dokumenta, od Vlade nijesmo dobijali nikakav odgovor”, istaknuto je iz Udruženja.

Bonus video: