Srčani bolesnici kojima je neophodna ugradnja stenta moraju da čekaju mjesec

Profesor Nikolić ne krije da su stentovi u KC i ranije nedostajali po desetak i više dana
415 pregleda 0 komentar(a)
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.08.2011. 09:13h

Klinički centar Crne Gore trenutno ne raspolaže sa dovoljnim brojem stentova, koji se pacijentima ugrađuju zbog suženja koronarnih arterija, usljed čega pojedini bolesnici moraju da čekaju i do mjesec dana na tu intervenciju.

Iako je bilo pacijenata koji su se javili redakciji "Vijesti", kojima je ugrađen jedan stent, dok su na ugradnju drugog morali da čekaju mjesec dana, a koji zbog eventualnih neprijatnosti nijesu željeli da im se ime pominje u novinama, iz KCCG su najavili skoro rješenje tog problema.

Iz KCCG uvjeravaju da će pacijenti na tu intervenciju morati da sačekaju još oko mjesec dana, jer je tender za nabavku materijala za interventnu kardiologiju u toku.

kardiovaskularni bolesnici mogu se susresti i s drugim problemima, s obzirom na to da se, prema riječima prof. Nikolića, dešava da u KC povremeno nedostaju i ostali materijali za kardiohirurške intervencije, te tako uz stentove, ponekad se mora čekati i na pejsmejkere

"Hitni pacijenti, u tim situacijama upućuju se na liječenje u Klinički centar Srbije. Međutim, u slučajevima kada je intervencija neodložna, pribjegava se obezbjeđivanju protoka koronarne arterije bez stenta, takozvanim balonima", naglašava Nikolić.

Profesor Nikolić ne krije da su stentovi u KC i ranije nedostajali po desetak i više dana, ali objašnjava da se zbog ograničenih sredstava opredijeljenih za njihovu nabavku, moraju pridržavati planiranog broja nabavke stentova.

"Koronarne stentove trebujemo kvartalno po 250 komada, odnosno godišnje nabavimo hiljadu i isto toliko ih ugradimo. Nemoguće je u potpunosti isplanirati nabavku neophodnog materijala jer ne možete pretpostaviti koje će vam dimenzije stentova trebati i u kojoj količini. Stentovi imaju svoj vijek trajanja, te ukoliko bi ih nabavljali neracionalno, neiskorišćene bi nakon isteka sterilizacije morali da bacamo, a samo za jedan izdvaja se oko 360 eura", objašnjava prof. Nikolić, napominjući da su u tom pogledu prilično ograničeni i Zakonom o javnim nabavkama.

On naglašava da ljekari pacijentima, kod kojih se ustanovi da im je zdravstveno stanje stabilno, podrobno objasne da moraju da sačekaju na ugrađivanje stenta, te da ih kada obezbijede potrebnu dimenziju uredno pozivaju. Za one pacijente kojima je ugradnja hitna, konzilijum odlučuje o nastavku liječenja u inostranstvu.

"Njihova briga je razumljiva i opravdana, ali pacijenti nemaju razloga za paniku jer se sigurno ugradnja stenta neće odložiti ni kod jednog pacijenta, ukoliko njegova klinička slika to ne potvrđuje", uvjerava dr Nikolić.

Ipak, kako kaže, “srce je srce - rizik je neminovan”.

Međutim kardiovaskularni bolesnici mogu se susresti i s drugim problemima, s obzirom na to da se, prema riječima prof. Nikolića, dešava da u KC povremeno nedostaju i ostali materijali za kardiohirurške intervencije, te tako uz stentove, ponekad se mora čekati i na pejsmejkere.

Bonus video: