Gimnazijalci istoriju učili iz dvije knjige, bez informacija o Bukovici i Dubrovniku

Prilikom kupovine udžbenika istorije za četvrti razred gimnazije prodavci u knjižari reporteru našeg lista dali su samo staru knjigu
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 08:55h

Iako je prošle godine donesena odluka da učenici četvrtog razreda gimnazije istoriju uče iz dva udžbenika, za ovu školsku godinu prodaje se stari udžbenik u kojem o dešavanjima sa početka devedesetih godina prošlog vijeka đaci mogu saznati samo uopštene informacije.

"Vijesti" nijesu mogle dobiti informaciju od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva o tome da li će maturanti, kao i njihovi prethodnici, u drugom polugođu učiti iz nove knjige autora Šerba Rastodera, Dragutina Papovića i Saita Šabotića.

Ipak, prilikom kupovine udžbenika istorije za četvrti razred gimnazije prodavci u knjižari reporteru našeg lista dali su samo staru knjigu.

Komentarišući dešavanja oko udžbenika istorije i neospornu želju vlasti da se pojedini djelovi izmijene, Rastoder je tada kazao da je to u suštini "priča o fašizmu i antifašizmu u jednoj državi"

Ipak, istoričari i autori udžbenika, koji je prošle godine dodat kao dopuna starom, Šerbo Rastoder i Dragutin Papović kazali su "Vijestima" da od tada nemaju nikakve informacije o mogućim korekcijama sadržaja.

Papović je kazao da nije znao koji će se udžbenici štampati za ovu godinu, niti da li je i kakva odluka donesena kada je u pitanju istorija za maturante gimnazije.

"Dok neko od nadležnih ne donese odluku o tome ne možemo ništa reći, tek onda kada se to desi, možemo komentarisati čime je motivisana i kakva je njihova odluka", kazao je on “Vijestima”.

Rastoder je istakao da stoji pri stavovima koje je prošle godine iznio. Komentarišući dešavanja oko udžbenika istorije i neospornu želju vlasti da se pojedini djelovi izmijene, Rastoder je tada kazao da je to u suštini "priča o fašizmu i antifašizmu u jednoj državi". On je istakao i da se dva udžbenika drastično razlikuju.

"U prvom je akcenat na nivou uopštenih informacija, dat na jugoslovenskoj dimenziji raspada, bez pominjanja događaja vezanih za Crnu Goru. Razlika je drastična, u sadržaju i interpretaciji. Ne pominju se događaji kao što je etničko čišćenje u Bukovici, ratni pohod na Dubrovnik, uopšte uloga i učešće Crne Gore u raspadu Jugoslavije. U drugom udžbeniku akcenat je upravo na događajima vezanim za Crnu Goru", kazao je tada Rastoder.

On je ranije poručio da se "može desiti" da, kao jedan od autora, zabrani korišćenje starog udžbenika istorije za četvrti razred koji se upotrebljavao u gimnazijama, jer ga niko nije pitao za saglasnost prilikom odlučivanja da se novi udžbenik koristi uporedo sa važećim. Pored Rastodera autori starog udžbenika su Radoje Pajović i Zvezdan Folić.

Bonus video: