Blic: U novom predmetu izbačeni ili zanemareni srpski pisci

“Vijesti” su na tu temu pokušali da dobiju i komentar direktora Zavoda Pavla Goranovića, ali se on nije javljao na telefon dostupan redakciji
106 pregleda 0 komentar(a)
novi udžbenik, Foto: Luka Zeković
novi udžbenik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.08.2011. 17:57h

Pisci koji su u crnogorskim školama izučavani u okviru predmeta srpski jezik i književnost, u novom predmetu crnogorski jezik i književnost potpuno su zanemareni ili se pojavljuju sporadično, piše “Blic”.

“U nastavnom programu za osnovnu školu u Crnoj Gori više nema Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobrice Ćosića i Matije Bećkovića”, kazala je profesorica književnosti Bosiljka Tomić, kao i da su u programima “bojkotovani” i Jovan Jovanovića Zmaj, Mire Alečković, Dobrica Erić i Dositej Obradović.

"Desanka Maksimović u nastavnom programu za osnovnu školu zastupljena je samo dva puta, u petom i osmom razredu, a ranije je njeno djelo bilo zastupljeno u svim razredima.

Kada se sve sagleda, očigledno je da je program za nastavni predmet crnogorski jezik i književnost planiran tako da sa tradicijom školstva u Crnoj Gori nema ništa zajedničko, sa jedinim ciljem stvaranja novog Crnogorca", zaključila je ona.

“Vijesti” su na tu temu pokušali da dobiju i komentar direktora Zavoda Pavla Goranovića, ali se on nije javljao na telefon dostupan redakciji.

Bonus video: