Notara nema u Pljevljima, za ovjeru ugovora se mora u Bijelo Polje

Građani izloženi dodatnom trošku jer moraju da putuju o svom trošku do Bijelog Polja s obzirom na to da im država ne priznaje putne troškove
127 pregleda 0 komentar(a)
notari, Foto: Arhiva Vijesti
notari, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.08.2011. 17:08h

Zbog nedostatka notara u Pljevljima stanovnici ovog grada su prinuđeni da za ovjeru ugovora idu kod notara u Bijelo Polje ili da čekaju njegov dolazak u najsjeverniju crnogorsku opštinu.

To je izazvalo revolt kod brojnih građana koji su se prethodnih dana obratili i redakciji “Vijesti”, tvrdeći da su bez svoje krivice dovedeni u neprijatnu situaciju.

„Građani Pljevalja su dosadašnjom primjenom zakona dovedeni u kategoriju građana drugog reda. Zakonodavac nije vodio računa o regionalnim posebnostima u Crnoj Gori i nije predvidio da neće biti nezainteresovanih za ovaj posao u Pljevljima.

Loše planiranje dovelo je do ponižavajuće situacije, jer za jednostavne pravne poslove moramo da putujemo u Bijelo Polje. Obaveza zakonodavca je bila da predvidi sve moguće teorijske situacije i da za njih ima odgovarajuća rješenja.

Neprimjeren odnos prema građanima u ovom slučaju je opomena nadležnima da povedu računa o interesima svih građana podjednako, a ne da građani naše opštine bez svoje krivice ispaštaju“, rekao je jedan od nezadovoljnih građana Milivoje Irić.

On kaže da su na ovaj način građani izloženi dodatnom trošku jer moraju da putuju o svom trošku do Bijelog Polja s obzirom na to da im država ne priznaje putne troškove.

Za notara može biti imenovan dilomirani pravnik sa položenim pravosudnim i notarskim ispitom i da ima najmanje pet godina radnog iskustva u pravnoj struci od toga najmanje tri godine radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Predsjednik Notarske komore Crne Gore Anđelko Milošević kazao je da osim Pljevalja taj probem je izražen i u Kolašinu, Plavu i na Žabljaku.

„Ministarstvo pravde je dozvolilo notarima iz susjednih gradova da mogu da prave notarske dane u gradovima u kojima nema notara ili da idu u drugi grad. Konkretno građani Pljevalja mogu da idu kod notara u Bijelo Polje. Kada se pojavio ovaj problem postojala je velika solidarnost među notarima da se izađe u susret tim gradovima gdje nisu imenovani notari“, rekao je Milošević.

Već u prvim danima rada notara, Ministarstvo pravde registrovalo je određene prigovore i nezadovoljstvo građana i privrede. Većina prigovora odnosila se na visinu notarske naknade, koje su za crnogorske prilike previsoke.

Bonus video: