Durmitor posjetilo 40 hiljada ljudi, uživaju u prirodi, raftingu i hrani

Već je oko 5.000 turista uživalo na bistrim bukovima pa je i motel na Radovan luci zabilježio 460 noćenja
109 pregleda 0 komentar(a)
rafting, Foto: Obrad Pješivac
rafting, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 17.08.2011. 13:14h

Turistička sezona u NP "Durmitor" u punom je zamahu, pa dosadašnji bilansi, kako po broju posjetilaca tako i po prihodima, veći su za 15 posto od istog perioda prošle godine.

Direktor Parka Tomo Pajović iznosi podatak da je dosad evidentirano 40.000 posjetilaca i smatra da će se tokom narednih mjeseci premašiti rekordnu 2008. godinu.

"Izazovni predjeli kakvi su naši, gdje su smješteni svi dragulji prirode ovoga kraja biće primamljivi još nekoliko mjeseci pa se sa sigurnošću može reći da ćemo zabilježiti rekordnu sezonu. Park je otvorenog tipa i u njega se može ući, i proći neevidentirano na više mjesta, pa je broj onih koji su ovdje boravili sigurno monogo veći", kaže Pajović i dodaje da su najbrojniji posjetioci Francuzi, Njemci, Rusi, Poljaci, Česi i Slovaci, sa prostora bivše Jugoslavije, zapadne Evrope, ali i turisti iz Izraela.

Brojni su posjetioci prirodnjačke zbirke u domu Parka ili sportski ribolovci na Tari, Crnom ili Vražijem jezeru.

"To je razumljivo jer je Tara turistički i ekološki biser i definitivno svjetski poznat brend. Već je oko 5.000 turista uživalo na bistrim bukovima pa je i motel na Radovan luci zabilježio 460 noćenja. Veliko je iteresovanje za planinarenje kroz masiv Durmitora, prema nekom od 48 vrhova visočijih od dvije hiljade metara, markiranim stazama kojih je ukupno 60 kilometara. Brojni su posjetioci prirodnjačke zbirke u domu Parka ili sportski ribolovci na Tari, Crnom ili Vražijem jezeru", kaže Pajović i konstatuje da, osim nekoliko procesuiranih delikata nedozvoljenog ribolova, nije bilo pojava narušavanja ambijenta ili ugrožavanja životne sredine. Kaže da je i u ponudi planinarenja postignut značajan pomak jer je sve manje planinara bez vodiča a samim tim i neželjenih slučajeva.

Najavili gradnju novog restorana

Svako ko je makar jedan dan boravio ljetos na Žabljaku sigurno je prošetao do na obalu Crnog jezera.

Mnogi, naročito stari gosti, vidjevši zgarište nekadašnjeg nacionalnog restorana na samoj obali, uz žaljenje zbog štete i razočarenje zbog narušenog ambuijenta zažalili su i za nacionalnom kuhinjom koju je nudio taj objekat.

Uprava JP Nacionalni parkovi Crne Gore, proljetos je na zgarištu starog, najavila gradnju novog restorana i obećala da će u funkciji biti sredinom jula ove godine. Izuzev što su uklonjeni ugljenisani ostaci objekta do sada ništa nije urađeno.

"Neće to biti koliba da se može uradito za mjesec dana. Ovdje će ubrzo snijeg i potrajaće do sredine proljeća. Kratka je na Durmitoru građevinska sezona i ako ga jesenas ne stave pod krov neće ga biti ni idućeg ljeta", kaže stariji Durmitorac koga smo zatekli prilikom svakodnevne šetnje prema Crnom jezeru.

Bonus video: