NVO "Južni Jadran" : Vlada štiti „Carine”, nisu platili 900.000 eura

Iz te NVO kažu da su “kompletnu dokumentaciju u vezi sa privatizacijom i poslovanjem ’Južnog Jadrana’ dostavili kancelariji Evropske komisije u Crnoj Gori”
54 pregleda 0 komentar(a)
carine, Foto: Arhiva Vijesti
carine, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.08.2011. 17:26h

Hercegnovska Nevladina organizacija (NVO) “Južni Jadran” optužila je Ministarstvo finansija da “već dvije godine svjesno zloupotrebljava položaj i omogućava podgoričkom preduzeću “Carine” izbjegavanje plaćanja obaveznog poreza na promet nekretnina”.

“Preduzeće 'Carine' je prije četiri godine kupilo 'Južni Jadran' i uknjiižilo se na imovinu čija je vrijednost procijenjena na 32,5 miliona eura, na osnovu čega je trebalo da plati porez na promet od 900.000 eura.

Područna jedinica Poreske uprave je od tada tri puta donosila rješenje kojim se “Carine” obavezuju da plate porez, ali je, po žalbi kompanije, Ministarstvo finansija poništilo sva tri rješenja.

'Carine', koje zastupa izvršni direktor i većinski vlasnik Čedomoir Popović, su se ponovo, 1. avgusta, žalile Ministarstvu, iako je područna jedinica Poreske uprave prije samo dvadesetak dana ocijenila da je prethodna žalba 'Carina' neosnovana i naložila plaćanje poreza”, piše u saopštenju koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Iz NVO tvrde da “Ministarstvo finansija i područna jedinica PU u Herceg Novom nastavljaju igru gluvih telefona na štetu države, hercegnovske Opštine i manjinskih akcionara “Južnog Jadrana”.

“Rašomonijada se nastavlja”, tvrde u NVO “Južni Jadran” i podsjećaju da je “državni tužilac, na osnovu njihovih prijava, prije skoro dvije godine pokrenuo pretkrivični postupak u cilju provjere osnovanosti optužbi i dostavljanja dokaza koji bi potvrdili da se iza privatizacije, stečaja i likvidacije “Južnog Jadrana” kriju nezakonitosti i zloupotrebe.

“Upravni odbor je donio odluku da se državnom tužiocu dostavi na uvid i rješenje Ministarstva finansija kojim se poništava rješenje Poreske uprave, područne jedinice Herceg Novi, radi ocjene da li je bilo zloupotrebe službenog položaja odgovornih u Ministarstvu. Nadamo se da funkcija bivšeg i sadašnjeg ministra finansija neće biti prepreka za donošenje objektivne ocjene”, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO kažu da su “kompletnu dokumentaciju u vezi sa privatizacijom i poslovanjem ’Južnog Jadrana’ dostavili kancelariji Evropske komisije u Crnoj Gori”.

Bonus video: