Cimbaljević: Dobili smo snažne garancije za sigurnost Povorke

Jovan Kojičić bi mogao doprinijeti ozbiljnijoj saradnji Vlade i organizatora Parade ponosa, kako bi ista konačno bila održana, očekuju u LGBT forumu Pogres
106 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.08.2011. 13:04h

Profesor Jovan Kojičić, kao budući savjetnik za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije u kabinetu premijera, mogao bi doprinijeti ozbiljnijoj saradnji Vlade i organizatora Parade ponosa kako bi konačno bila održana, očekuju u LGBT forumu Pogres.

Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević rekao je da se odnos policije, zahvaljujući naporima organizatora, Ombudsmanu i Savjetu za građansku kontrolu rada policije bitno poboljšao i da su dobili tražene i snažne garancije za sigurnost povorke.

Uslov za održavanje Parade je podrška na najvišem političkom nivou - simboličko predsjedavanje organizacionim odborom, šetnja i obraćanje učesnicima visokog zvaničnika Vlade

Cimbaljević je rekao da je time zadovoljen bezbjednosni preduslov održavanja Povorke uz potpunu odgovornost policije, da drugi uslov podrazumijeva podršku na najvišem političkom nivou - simboličko predsjedavanje organizacionim odborom, šetnju i obraćanje učesnicima Povorke visokog zvaničnika Vlade.

“Ove uslove i raniji datum šetnje definisao je i Kojičić. Uvjeren sam da ne postoji razlog da od toga odustanemo samo zato što je on, sada, u ugovornom odnosu sa Vladom.

Cijeneći da se radi o čovjeku koji stoji iza svojih riječi, ja se nadam njegovoj daljoj podršci ovom pristupu”, rekao je Cimbaljević agenciji MINA.

On je kazao da nastavak evropskih integracija i otvaranje pregovora zavisi od usvajanja izbornog zakonodavstva, reforme provosuđa i napretka u oblasti zaštite od diskriminacije, posebno LGBT osoba.

Cimbaljević je kazao da preduslov za Evropsku uniju nije održavanje parade niti, kako se špekuliše, osnivanje ovog Savjeta i slične aktivnosti Vlade.

“Održana povorka ponosa bez incidenta i problema uz prisustvo i podršku crnogorske Vlade mogla je da donese državi značajne pohvale i ocjene da je u stanju da garantuje i obezbijedi pravo na mirno i slobodno okupljanje i da promoviše, kroz političko prisustvo i podršku, vidljivost LGBT zajednice i tolerantnost prema njoj”, rekao je Cimbaljević.

Cimbaljević je rekao da se, umjesto tako istorijski važnog događaja, Vlada odlučila za organizovanje međunarodne konferencije i obuke tužioca, sudija i policajaca, koja će se održati u Danilovgradu

On je naveo da mu je žao što povorka nije kao takva prepoznata od Vlade i što joj nije dat odgovarajući prioritet.

Cimbaljević je rekao da se, umjesto tako istorijski važnog događaja, Vlada za septembar odlučila za organizovanje međunarodne konferencije i obuke tužioca, sudija i policajaca, koja će se održati u Danilovgradu.

“I pored svega, mi ćemo i dalje strpljivo čekati vjerujući u potrebu i značaj saradnje sa Vladom”, poručio je Cimbaljević.

Bonus video: