Na prostoru garaža Podgorica ekspresa niče višespratnica

"Ne znamo ni koliko je to vrijedno ni šta se radi sa tom imovinom osim što vidimo da se izdaje i prodaje", kazao je Stanišić
268 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 08:58h

Nekoliko nezadovljnih bivših radnika i akcionara autoprevoznog preduzeća Podgorica ekspres (PEP) tvrdi da će zbog dugova prema njima zatražiti uvođene stečaja u tu kompaniju.

Oni su kazali da od većinskog vlasnika preduzeća Miladije Mijanović ne mogu da naplate dugove iako, kako tvrde, imaju pravosnažne sudske presude.

"Uzalud sudovi kad su svi računi blokirani. Ne znamo šta se dešava sa novcem od malobrojnih linija koje još funkcionišu. Što je još gore, nemamo pojma ni šta se dešava sa vrijednom imovinom čiji smo i mi vlasnici. Vidimo da na prostoru gdje su bile garaže za autobuse sada niču zgrade i izdaju se poslovni prostori. Prodaje se imovima, a mi nemamo pojma kud ide taj novac", rekli su predstvnici manjinskih akcionara Zoran Stanišić i Dejan Pavićević.

Oni su, kako piše u prijavi, kao predstvanici manjinskih akcionara u aprilu, odnosno junu podnijeli prijave Poreskoj upravi i Upravi policije.

"Do danas nikakvog odgovora, iako smo im skrenuli pažnju šta se dešava u nekada uspješjoj firmi", kažu oni.

Tvrde da je prevoznom preduzeću sve krenulo niz brdo otkako je privatizovano.

"Prije petnaestak godina kada smo privatizovani imali smo skoro 30 autobusa u dobrom stanju i blizu 40 linija. Danas ne da nema autobusa i linija osim dvije tri koje drže drugi prevoznici nego nema ni alata. Umjesto alata i autobusa tamo se sada nalaze diskont pića, magacin građevinskog materijala i cijelo gradilište. Kada je preduzeće prodato imali smo skoro trećinu akcija, a sada je to nekakvim dokaptilizacijama svedeno na oko 16 odsto. Ne znamo ni koliko je to vrijedno ni šta se radi sa tom imovinom osim što vidimo da se izdaje i prodaje", kazao je Stanišić, bivši radnik Podgorica ekspresa.

On i Pavićević tvrde da pojedinim njihovim kolegama vlasnica preduzeća duguje i preko 50.000 eura.

Mijanović: Kod njih je proradila zavist

Trudimo se da u što kraćem roku stvorimo povoljnije uslove za izmirenje potraživanja koja su realna i zakonski zasnovana", rekla je Mijanović

"To što oni traže, to što pominju nekakve basnoslovne cifre mislim da je kod njih proradila ogromna zavist a uz to i nepoznavanje zakonskih propisa. Mislim da će im uskoro biti mnogo jasnija čitava situacija", kazala je Mijanović, odbijajući da pojasni o kakvoj je zavisti riječ i šta će se to uskoro razjasniti.

Umjesto odgovora na pitanje šta i koliko radnicima duguje i šta je bilo sa novcem od prodatog zemljišta na kojem sada niče zgrada, Mijanović je pričala o lošoj ekonomskoj situaciji.

"Svima nam je poznato koliko je nepovoljna opšta situacija u svijetu i kod nas. Pa, ipak, trudimo se da u što kraćem roku stvorimo povoljnije uslove za izmirenje potraživanja koja su realna i zakonski zasnovana", rekla je Mijanović.

Radnicima se, kako kažu, duguju plate, topli obrok, regres, plaćanje staža. Posebno ih zanima sudbina vrijedne neporetne imovine preduzeća čiji su manjinski vlasnici.

Petrović: Davno sam mogao u penziju

Dugogodišnji vozač Podgorica-eskpresa Veselin Petrović kazao je da zbog problema sa vlasnicom kompanije ne može u penziju.

"Iako imam 62 godine i mogao bih da idem u peziju, to pravo ne mogu ostavariti, jer mi proteklih deceniju i po nije redovno uplaćivan radni staž. Već 14 godina se nalazim na spisku radnika koji treba da dobiju otpremninu. Za to vrijeme nijesam dobijo ni otpremninu ni platu, a staž mi je uplaćivan povremeno, godinu uplati a dvije preskoči. Da mi je staž redovno uplaćivala sa beneficijama bi imao nekoliko godina viška, a ovkako još ne mogu u penziju", kazao je Petrović.

Galerija

Bonus video: