U Plavu ide dobro: Kilogram lubenice za 30 centi i proda sve što zasadi

Šarkinović je na svojem imanju koje se nalazi uz samu obalu Plavskog jezera, ove godine pripremio za svoje sugrađane nešto preko deset tona lubenice
209 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 19:40h

Dok proizvođači lubenice iz centralnog i južnog dijela Crne Gore kubure sa lubenicama kojih ove godine ima dosta, jer iste ne mogu prodati zbog prevelikog roda, sigurno bi voljeli da su na mjestu poznatog poljoprivrednika iz plavske opštine Dževata Šarkinovića čija situacija je u odnosu na ostale proizvođače potpuno drugačija, za njega ista kao svake godine.

Dževat nema problem ostalih proizvođača u Crnoj Gori, i ne brine za prodaju koja startuje ove nedjelje

I dok se odavno zrela lubenica u ostalim djelovima Crne Gore nalazi na pijacama već duže vrijeme, lubenica iz Plava ovih dana će se naći na brojnim trpezama Dževatovih vjernih mušterija koji, kako kažu, prepoznaju i ne sumnjaju i kvalitet.

Naime, Šarkinović na svojem imanju koje se nalazi uz samu obalu Plavskog jezera, ove godine svojim vjernim mušterijama pripremio je nešto preko deset tona lubenice, koja je u odnosu na uvozne, koje dolaze na pijacama u ovoj opštini, prepoznatljiva po odličnom ukusu, ali i drugačijem izgledu.

No Dževat nema problem ostalih proizvođača u Crnoj Gori, i ne brine za prodaju koja startuje ove nedjelje.

Najmasovnija mađarska crna lubenica-nostalgija

"S obzirom na proljeće koje je bilo izuzetno loše, jednostavno nijesmo proljeće ni osjetili, znači klimatski period koji je trebao biti u početnoj fazi razvoja biljaka, i zima je praktično prelazila u ljeto.

"Cijenu smo odredili i jedan kilogram lubenice koštaće 0,30 eura, što je smatram solidna cijena za svačiji džep"

Ljeto je poprilično bilo dobro i izvuklo je donekle rod, mada se nikada ne mogu nadoknaditi proljećni dani ljetnjim niti jesenjim .Ljeto je učinilo svoje, tako da se na ovome mome prostoru trenutno nalazi deset tona lubenice, sa čijom prodajom u komercijalnim uslovima počinjemo ove nejdelje, tačnije od četvrtka.

Najmasovnije zasađena lubenica na ovoj parceli je mađarska crna lubenica-nostalgija, koja je pokazala svoj kvalitet, zatim holandska lubenica sa manjim plodovima i vrlo ranog sazrijevanja.

Cijenu smo odredili i jedan kilogram lubenice koštaće 0,30 eura, što je smatram solidna cijena za svačiji džep, posebno za džep naših građana, jer nam je standard na veoma niskom nivou“, kazao je Šarkinović, koji na svojoj parceli posjeduje deset vrsta-hibrida lubenice, od čega su neke provjerene, dok su ostale u fazi ispitivanja.

Na parceli porodice Šarkinović nalazi je veliki broj različitih proizvoda, Šarkinović priča za „Vijesti“ o cijeni ostalih poljoprivrednih kultura i tržištu njegovih proizvoda.

Vjeruje samo svojem građanstvu

„Zemljište smo dobro pripremili, kao i rasad, tako da nijesmo mnogo kasnili i ako smo imali onako loše proljeće.Ovih dana startovaćemo sa prodajom paprike-somborke, jer smo je do sada prodavali u malim količinama, a u većim počinjemo za desetak dana.

Ove godine smo imali dobar rod, pa tako imamo i deset tona bundeve-misirke, zatim preko deset hiljada klipova kukuruza-šećerca čija berba će se odrađivati svakih deset dana, počevši od ove nedjelje.

Svaki proizvod koji sam do sada proizveo, ni kilogram nije ostalo da se baci

Vidim da se somborke prodaju na pijaci po jedan euro, i ako je kvalitet ove paprike daleko iznad svih što brojni kupci znaju to da prepoznaju, vjerovatno neću ići preko eura, s obzirom na platežnu moć, ali moramo se uklopiti u standard naših kupaca.

I da bi dali veću cijenu sigurno bi naši proizvodi došli do svojih korisnika. Naši kupci su najvećim dijelom iz plavske opštine.

Vjerujem samo svojem građanstvu, kojem se ovom prilikom zahvaljujem, jer se ova proizvodnja zasniva upravo na kupcima iz Plava, Gusinja i Murine, da nije tog običnog naroda koji podržava moj rad, odnosno kupuje moje proizvode, vjerovatno se ovo ovako ne bi ni radilo, tako da se mogu samo njima zahvaliti.

Svaki proizvod koji sam do sada proizveo, ni kilogram nije ostalo da se baci, tako i lubenica, mada ja lubenicu mogu da proizvedem i prije 1.avgsuta, ali to ne radim, jer su upravo tada cijene veoma niske, jer se na tržistu u tim danima nalazi velika količina te robe i to je neprofitabilno raditi“, priča Šarkinović.

Vlada je dozvolila uvoz nekvalitetne robe

Šarkinović se osvrnuo na ovogodnišnju nepovoljnu situaciju u kojoj su zapali proizvođači lubenice u centralnom i južnom dijelu Crne Gore, koji nemaju gdje da plasiraju proizvedenu lubenicu, te zbog toga ista trune na brojnim crnogorskim njivama.

"Smatram da je Vlada tome dosta doprinijela, što na tone lubenice trune na njivama naših vrijednih proizvođača"

"Kazaću vam ovo, jer vidim da se ta teza proteže da imamo mnogo roda ove godine. Crna Gora nije proizvela višak proizvoda, Vlada nije zaštitila svoje proizvođače, nego je nasuprot tome, dozvolila ogroman uvoz izuzetno jeftine robe.

Kako čujem, u pitanju su proizvodi Makedonije i Turske, koja je izuzetno lošeg kvaliteta, ali je svakako naše tržište ta roba preplavila i prebukirala, pa samim tim naši proizvodi nijesu imali prođu na crnogorskom tržištu.

Smatram da je Vlada tome dosta doprinijela, što na tone lubenice trune na njivama naših vrijednih proizvođača“, kazao je Šarkinović.

Galerija

Bonus video: