Iznad Berana letjelo 30 avio-modela na daljinsko upravljanje

Na mitingu koji je organizovala grupa entuzijasta, uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja i Opštine Berane
294 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 15:17h

Na beranskom aerodromu je pod sloganom „Letimo, ali bez droge“, održan prvi crnogorski aeromiting avio-modela na daljinsko upravljanje, odnosno bespilotnih letjelica.

Na mitingu koji je organizovala grupa entuzijasta, uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja i Opštine Berane, učestvovalo je 30 modelara iz više crnogorskih gradova, kao i po jedan gost iz Beograda i iz Albanije.

Pasionirani avio-modelar, karikaturista Goran Šćekić, objasnio je da ova smotra nije bila takmičarskog karaktera, već da je cilj bio samo da se mladim ljudima pokažu sve lijepe strane ovog sporta, kao i da se vidi dokle je stiglo crnogorsko modelarstvo.

Nekada su to bile primitivne letjelice, komplikovane, na sajlu i bez daljinskog upravljanja.

On je objasnio da je publika u Beranama mogla da vidi dvije vrste letjelica – na elektropogon, koje su značajne sa aspekta energetske efikasnosti, i koje mogu ostati u vazduhu do sat vremena, kao i na motorni benzinski pogon.

„Danas je od naših organizatora, prvenstveno Ministarstva zdravlja, potekla ideja da se na ovom mjestu svake godine ubuduće održavaju mitinzi pod parolom ’ Letimo, ali bez droge’, a da već sljedeći aeromiting mude međunarodni“ rekao je Šćekić.

Avio-modelarstvo ima dugu tradiciju, i da danas, nažalost, pioniri beranskog modelasrtva nijesu među živima.

„Bilo je i ranije mitinga, ali ovo je prvi takozvani RC, odnosno smotra avio-modela sa radio kontrolom, a ne iz ruke kao ranije“, rekao je Jašarović.

On ističe da avio-modelarstvo ima dugu tradiciju, i da danas, nažalost, pioniri beranskog modelarstva nijesu među živima.

„Jedan od njih bio je i naš nezaboravni prijatelj i sugrađanin Ferid Nekšić“, podsjetio je Jašarović.

Beranac Vlado Dimić jedan je od starih sportskih pilota jedriličara, i zaljubljenika u avio-modelarstvo.

„Bila bi mi želja da vratimo tradiciju i da zainteresujemo mlade da se bave ovim sportom i da se okanu raznih poroka“ kaže Dimić, dodajući da ovaj sport nije jeftin i da je tehnologija toliko napredovala, da danas možete kupiti gotove bespilotne letjelice.

„Ipak se može startovati i sa malim sredstvima i sa manjim modelima, pa onda, shodno interesovanju, širiti kolekciju avio- modela“ priča Dimić.

Smotru avio-modelarstva pretilo je makar hiljadu posjetilaca, među kojima i veliki broj djece, za koje je priređeno bacanje slatkiša iz bespilotnih letjelica.

Ništa bez novca

Da se bez novca ne može ništa uraditi, govori upravnik Aero kluba “Berane” Nebojša Došljak. On podsjeća da je Aero klub „Berane“, osnovan još daleke 1954. godine, i da su iz njega izašli piloti koji su kasnije letjeli za mnoge poznate kompanije, da bi klub danas bio na ivici egzistencije. „Moje medalje i priznanja kao reprezentativca SFRJ i Crne Gore, danas samo kupe prašinu“, kaže Došljak, sa dozom razočarenja.

Ovaj iskusni pilot, nastavnik sportskog letjenja, motornog i jedriličarstva, nada se da bi klub mogao oživjeti tokom ovog mjeseca, jer su u toku registracije letjelica.

„Nadam se da ćemo sa sportskim avionima poletjeti ponovo krajem ovog mjeseca, a ako bude novca, već u septembru, na ovom istom mjestu organizovaćemo i pravi aeromiting, sportskih aviona i jedrilica“, najavljuje Došljak.

Aerodrom velika nada Aerodrom u Beranama predstavlja veliki neiskorišćeni resurs sjevera države. Najbliži je za desetak opština u Crnoj Gori, ali i Srbiji. Posljednjih decenija nije u funkciji, a Beranci priželjkuju njegovo eventualno aktiviranje.

Beranska vazdušna luka ima dugu tradiciju. Prvi avioni tu su sletjeli u vrijeme Drugog svjetskog rata. Pristanišna zgrada izgrađena je šezdesetih godina, kada je uspostavljen redovni putnički saobraćaj.

Desetak godina na liniji Berane – Podgorica –Berane i Berane – Beograd – Berane, pa i za Zagreb i Ljubljanu, saobraćali su avioni DC 3, a u kratkom periodu i foker. Vojska tadašnje SFRJ 1974. godine uradila je kvalitetnu pistu dužine blizu dva kilometra i širine 45 metara.

Bonus video: