U Domu zdravlja Bar dnevno pregledaju 2.000 pacijenata

broj zaposlenih u domu zdravlja bar drastično smanjen, ali zaposleni nikog ne vraćaju kući Svakodnevno po 2.000 pacijenata
206 pregleda 0 komentar(a)
Borislav Lalević, Foto: Anto Baković
Borislav Lalević, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.08.2011. 16:44h

Iako je u prethodnih 12 mjeseci drastično smanjen broj zaposlenih, JZU Dom zdravlja Bar je, i pored maksimalnog sezonskog opterećenja svih kapaciteta, ostvario odlične rezultate.

Samo u prvih šest mjeseci 2011, izabrani doktori za odrasle, djecu i žene imali su više od 160.000 usluga za tačno 101.262 pacijenata, kazao je "Vijestima" direktor te ustanove Borislav Lalević.

S obzirom da je Bar turistička opština, otvorene su turističke ordinacije u Sutomoru i Domu zdravlja, što je dodatno opterećenje

"Imamo dnevno 2.000 pacijenata i tvrdim da nema institucije u ovom gradu koja je opterećenija u broju stranaka, s tim da smo sada i u finansijskoj i u kadrovski mnogo težoj situaciji. Lani smo imali 233 zaposlena, sada ih je na budžetu 133, a sopstvenim novcem plaćamo još 26 radnika", rekao je Lalević.

S obzirom da je Bar turistička opština, otvorene su turističke ordinacije u Sutomoru i Domu zdravlja, što je dodatno opterećenje. Lalević ukazuje da je po dolasku u Dom zdravlja zatekao već okončanu sistematizaciju koja je "jako loše urađena".

"Ministarstvu smo uputili brojne primjedbe, no ništa nijesmo uspjeli da promijenimo. Na nivou primarne zdravstvene zaštite mi sa ovoliko ljudi ne možemo opslužiti ovako brojnu opštinu koja je i jako posjećena turistička destinacija. Svaki naš izabrani doktor ima maksimalnih 2.000 pacijenata. Oni više ne mogu da primaju nove pacijente, pa smo u situaciji da nema prijema ni novorođene djece dok neko ne ispadne iz kvote. Moramo povećati broj izabranih doktora", sugeriše Lalević.

Direktor Doma zdravlja kaže da je loša sistematizacija takođe ukinula i službu higijeničarki, napominjući da su ih ranije imali 24.

"Ne treba pričati koliko su one potrebne ovakvoj ustanovi i morali smo ih angažovati i staviti na platni spisak. Nijesu bile predviđene ni radnice za pranje instrumenata i posuđa, što je osnov higijene za rad naših laboratorija. Moramo zadržati te radnike. Ministar Radunović je dobro upućen u sve ovo, uočio je propuste u sistematizaciji i obećao pomoć, ali za svako novo radno mjesto mora se dobiti saglasnost Ministarstva finansija", rekao je Lalević.

Bonus video: