Škola na Gukama biće završena do 1. septembra, ali ne počinje sa radom

Učenici će se izjašnjavati da li žele da pređu u novu školu, a to se ne može uraditi ljetos zbog raspusta
60 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Salko Aljković, Foto: Arhiva Vijesti
OŠ Salko Aljković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.08.2011. 16:20h

Nakon duže pauze nastavljeni su radovi na izgradnji osnovne škole na Gukama koja bi trebalo da radi kao istureno odjeljenje OŠ „Salko Aljković“.

Iz Direkcije javnih radova je saopšteno da su ugovoreni završni instalaterski radovi, na termotehničkim instalacijama i opremanju objekta, sa firmom “Bombeton” sa Cetinja.

Ugovorena vrijednost radova je 260.344 eura.

Iz Direkcije najavljuju da će radovi biti završeni do 1. septembra, kada će biti okončana prva faza izgradnje školske zgrade, a škola bi trebalo da primi i prvu generaciju učenika.

Međutim, direktor škole „Salko Aljković“ Faik Muhović kaže da učenici, sve i da se završi postojeća školska zgrada, od prvog septembra neće moći da pohađaju nastavu u školi na Gukama, dok se ne završe organizacione pripreme.

„Kada se ubaci namještaj, to ne znači da će škola početi odjednom da radi. Smatram da će najmanje jedno tromjesečje učenici sa Guka ići u matičnu školu, dok se ne obave organizacione i tehničke pripreme“, rekao je Muhović.

On je pojasnio da treba da se odredi način prelaska učenika iz škole u Moćevcu i formiranje novih odjeljenja.

Prema njegovim riječima, učenici će se izjašnjavati da li žele da pređu u novu školu, a to se ne može uraditi ljetos zbog raspusta.

„Nakon što se učenici izjasne, formiraćemo nova odjeljenja, a na sve to saglasnost treba da nam da resorno ministarstvo. Smatram da će to trajati najmanje jedno tromjesečje”, kaže Muhović, dodajući da sve ovo važi i za učenike koji će u septembru započeti svoje školovanje.

Roditelji sa kojima su “Vijesti” razgovarali, pozvali su resorno ministarstvo da što prije završe ovaj organizacioni dio, kako bi djeca mogla da nastavu pohađaju u školi na Gukama, umjesto da pješače dva kilometra frekventnim putem, bez trotoara, do škole u Moćevcu.

Iz Direkcije su pojasnili da je u prvoj fazi urađena zgrada predviđena za petogodišnju nastavu sa pratećim prostorijama. Na prizemlju i spratu ima 839 metara kvadratnih korisnog prostora od čega površina prizemlja sa kotlarnicom 479 m², a sprata 360m².

U prizemlju škole su smještene učionice, kancelarija za direktora i administraciju, sanitarni čvorovi i kotlarnica koja ima poseban ulaz.

Na spratu se nalaze prostorije zbornice, učionice i kancelarije pedagoga i psihologa. Na obje etaže se nalaze sanitarni čvorovi za invalidna lica.

Bonus video: