Ne koristite ljekove u kojima ima nimesulida

Zbog ozbiljnih neželjenih dejstava vezanih za funkciju jetre, lijek povučen iz upotrebe u Irskoj 2007. godine
1109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 10:34h

Agencija za ljekove i medicinska sredstva savjetovala je ljekare i pacijente da ubuduće ne koriste ljekove koji sadrže nimesulid kao aktivnu supstancu u terapiji bolnog osteoartritisa (oboljenje zglobova).

Takav savjet uslijedio je nakon saopštenja Evropske agencije za ljekove (EMA), u kojem se preporučuje da se ljekovi u kojima ima te supstance više ne koriste.

“Ljekari ne bi trebalo da propisuju ljekove za sistemsku primjenu koji sadrže nimesulid u terapiji bolnog osteoartritisa. Nimesulid bi trebalo koristiti kao lijek drugog izbora i samo u terapiji akutnog bola i dismenoreje, a pacijenti koji već koriste nimesulid bi trebalo da kontaktiraju svog ljekara zbog određivanja alternativne terapije”, saopštili su iz Agencije.

Nimesulid je nesteroidni antiinflamatorni lijek (NSAIL), koji je korišten u terapiji osteoartritisa, akutnog bola i primarne dismenoreje. Zbog ozbiljnih neželjenih dejstava vezanih za funkciju jetre, povučen iz upotrebe u Irskoj 2007. godine.

Ponovna procjena bezbjednosti tog lijeka je započeta u januaru 2010. godine na zahtjev Evropske komisije

Druge zemlje EU nisu povukle lijek iz upotrebe, ali je tada prema preporuci Komiteta za humane lijekove EMA trajanje terapije ovim lijekom ograničeno na 15 dana.

Ponovna procjena bezbjednosti tog lijeka je započeta u januaru 2010. godine na zahtjev Evropske komisije, kako bi se donio konačan stav o primjeni ovog lijeka u zemljama Evropske unije.

“Zaključeno je da je efikasnost nimesulida jednaka efikasnosti drugih NSAIL, ali da je rizik od hepatoksičnosti pri njegovoj primjeni veći u odnosu na druge antiinflamatorne ljekove”, saopštili su iz Agencije za ljekove.

Bonus video: