Lim i Bistrica puni smeća i fekalija

“U ekološkom smislu neprimjereno je da grad koji slovi za treći po veličini u državi nema jedinstven kanalizacioni sistem i kolektor za prečišćavanje otpadnih voda"
135 pregleda 0 komentar(a)
bistrica, Foto: Beća Čoković
bistrica, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 09.08.2011. 17:04h

Ekolozi u Bijelom Polju upozoravaju na zagađenost bjelopoljskih rijeka i obala i tvrde da se „ružna i tužna slika” nije promijenila u posljednjih 10 godina.

“U ekološkom smislu neprimjereno je da grad koji slovi za treći po veličini u državi nema jedinstven kanalizacioni sistem i kolektor za prečišćavanje otpadnih voda. Sve fekalije otiču u Lim koji predstavlja sabirno mjesto brojnih- na hiljade kanalizacionih izvoda.

Stalno se ponavlja ista priča da je Lim u ekološkom smislu ugrožena rijeka, ali niko ništa ne preduzima na planu njegove zaštite”, kazao je predsjednik bjelopoljskog Ekološkog društva i opštinske Komisije za zaštitu životne sredine profesor Rifat Kajabegović.

On smatra da problem te i drugih rijeka na području Opštine treba rješavati akcijski, a nikako verbalno i pričama koje su godinama prisutne.

“Ranije sam redovno ponavljao da nam nisu potrebni mostovi „preko mrtvih rijeka“ aludirajući na to, da je sredstva makar od jednog izgrađenog mosta trebalo usmjeriti da se uradi makar jedna adekvatna kanalizaciona mreža.

Zabrinjavajuće je i to što se sve više devastiraju obale i korito Bistrice, a posebno u dijelu gdje se ona ulijeva u Lim. To mjesto je poznato prirodno mresilište plemenitih vrsta ribe i skobalja i u blizini je podignut ribarski dom u cilju da to bude originalna „ekološka slika“ tog područja. Ali, to se pretvorilo u suprotnost i nema svoju ekološku draž, jer je pokrenulo lavinu nelegalnih varijanti i prisvajanja tog prostora”, kazao je Kajabegović.

On je naveo da je ranije upozoravao da taj prostor treba sačuvati u prirodnom obliku u smislu turističke valorizacije tog područja.

“Kada je jedan opštinski zvaničnik ranije pitao za mišljenje u smislu investiranja u taj prostor rekao sam da je najbolje da ne ulaže tu, jer taj prostor treba sačuvati u prirodnom ambijentu kao kamp ili izletište za građane. Nažalost, nijesu poslušali i izgrađena je „ribarska kućica“ suprotno od onoga što je bilo predviđeno. Nadležni bi trebalo da povedu više računa o ekološkoj zaštiti Bistrice i njenih obala, jer je sasvim evidentan nemaran odnos”, istakao je Kajabegović.

Bonus video: