U nikšićkoj Župi mjesecima bez vode, najavili blokadu rudokopa

Obaveza Boksita, zbog eksploatacije rude na Zagradu, bila je da uradi seoski vodovod i da stanovnici Kuta, Oblatna i Zagrada dobiju vodu
69 pregleda 0 komentar(a)
Zagrad, Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Zagrad, Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.08.2011. 17:16h

Mještani župskih sela Zagrad i Oblatno danas će od šest do osam ujutro blokirati rudokop na Zagradu koji je u vlasništvu Rudnika boksita, nezadovoljni što i pored obećanja, još nemaju vodu.

Obaveza Boksita, zbog eksploatacije rude na Zagradu, bila je da uradi seoski vodovod i da stanovnici Kuta, Oblatna i Zagrada dobiju vodu. Vodovod je urađen, ali su česme, kako tvrde mještani, ostale suve.

„Rudnik je prilikom otvaranja kopa na Zagradu preuzeo obavezu da uradi vodovod i dovede vodu sa vodoizvorišta Lukavica. Urađen je vodovod kako bi narod rekao, kao ni sebi ni svome. Koliko je dobro urađen najbolje govori činjenica da mi i dalje nemamo vode“, kazao je Božidar Đilas, član MZ Župa.

Od urađenog projekta je, tvrdi Đilas, već u samom startu počelo da se odstupa.

„Nije urađena kaptaža na vodenoj brani na Lukavici po projektu. Bilo je dogovoreno da se voda sa vodoizvorišta Lukavica dovede na Kutsko brdo gdje bi se napravio bazen od koga će voda ići dio do Kuta, a dio do Zagrada i Oblatnog. Umjesto cijevi koje je trebalo da se spuštaju osam metara napravili su vodeni jastuk, a brana na Lukavici, na 1.650 metara nadmorske visine rađena je u novembru, po snijegu i mrazu i niskim temperaturama“, kazao je Đilas.

Bistijerne mjesecima rješenje

Posljednjih mjeseci mještani Zagrada su se nekoliko puta sreli sa predstavnicima Boksita koji su problem, kako reče Đilas, pokušali da premoste bistijernama.

„Cisterne nijesu rješenje, jer nemamo svi bistijerne da bi ih napunili dovezenom vodom, a i zar treba da u 21. vijeku koristimo vodu iz bistijerni, umjesto sa česme. Hoćemo da imamo dovoljne količine vode za piće. U Rudniku su ostali gluvi na sve naše opomene, molbe, zahtjeve i zbog toga smo prinuđeni da im još jednu opomenu pošaljemo, ali ovoga puta blokadom“, kazao je Đilas.

Stanovnici Zagrada i Oblatna traže od Boksita da im daju potpisan ugovor kada će problem sa vodosnabdijevanjem biti završen.

„Znamo mi da je danas teška finansijska situacija u Boksitima i kada smo čekali deset godina možemo čekati još godinu. Mi ne pritiskamo Boksite da to odmah moraju da rade već da nam daju rok kada će to biti urađeno, a da taj ugovor potpišu predstavnici Boksita i MZ Župa“, kazao je član Savjeta MZ Župa.

Dvočasovna blokada rudokopa na Zagradu biće danas i sjutra, a ukoliko ne dođe do dogovora mještani su spremni i da radikalizuju proteste.

Bonus video: