Opština Bijelo Polje da plati što je mijenjala grb

Veljko Pajović je dobio naknadu zbog povrede autorskog prava od 2.500 eura, sa zakonskom kamatom
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 07:16h

Opština Bijelo Polje je povrijedila autorsko pravo kada je mijenjala zvanični amblem, rad Veljka Pajovića, odlučio je sud.

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju pred sudijom Bojanom Bojović završen je parnični postupak po tužbi penzionisanog profesora sa Cetinja, čiju ćče verziju opštinskog grba lokalna samouprava morati ubuduće da korsiti.

Pajović je dobio i naknadu zbog povrede autorskog prava od 2.500 eura, sa zakonskom kamatom.

Opština će morati i da nadoknadi troškove postupka u iznosu 2.020 eura.

Odbijen je kao neosnovan dio tužbenog zahtjeva koji se tiče naknade štete od 7.500 eura.

Karikirane boje

Izmijenjena verzija

Pajović je učestvovao na konkursu za izradu idejnog rješenja Opštine Bijelo Polje u maju 1997. godine, kada je njegov rad prihvaćen i kada je kao najbolji dobio nagradu od 10.000 dinara.

On je kazao „Vijestima“ da je zatraženo vansudsko poravnanje te da se nije naišlo na potrebno razumijevanje. Naveo je da su na amblemu nedozvoljeno izmijenjene “iskarikirane“ boje u unutrašnjosti i po rubovima kao i naziv Opštine.

"U konkretnom slučaju, riječ je o kršenju zakona i ignorisanju nečijih autorskih prava, koja su neotuđiva i ne zastarijevaju. Imam mogućnost da testamentom prenesem autorsko pravo mojih radova na djecu", kazao je Pajović.

Pajovićev advokat dr Sefer Međedović kazao je da je izmjenama amblema Opštine bez dozvole autora, povrijeđeno njegovo autorsko pravo i pričinjena mu imovinska šteta. On je naveo da će u saglasnosti sa svojim klijentom odlučiti da li će se žaliti na prvostepenu presudu.

Bonus video: