Opština Pljevlja završila posao na izmještanju Ćehotine, pa tražila Elaborat

U Službi za zaštitu životne sredine kazali su da nije na njima da utvrđuju da li je neka inspekcija napravila propust
81 pregleda 0 komentar(a)
cehotina_1, Foto: G. MALIDŽAN
cehotina_1, Foto: G. MALIDŽAN
Ažurirano: 08.08.2011. 16:48h

Nedavno je Opština Pljevlja – Agencija za izgradnju i razvoj, podnijela zahtjev za davanje saglasnosti na Elaborat procjene uticaja projekta na životnu sredinu, regulacije korita rijeke Ćehotine, u selu Židovići.

Ništa ne bi bilo sporno u ovom pozivu, da on nije upućen nakon dvije godine od započinjanja radova na regulaciji korita rijeke Ćehotine, što je u suprotnosti sa zakonom.

Nakon jednogodišnjeg kašnjena radovi na regulaciji korita Ćehotine počeli su u septembru 2009. godine, a cio projekat, koji treba da se radi fazno u narednih nekoliko godina, koštaće preko tri miliona eura.

"Postavlja se logično pitanje koja je uloga osnovnog državnog tužioca iz Pljevalja i njegovih brojnih zamjenika, da li treba da prate dešavanja i kršenje zakonskih propisa ili da pozivaju na odgovornost"

"Dostavljanje primedbi na projekat ne bi imalo smisla, jer je dobar dio posla urađen, kako su oni to željeli. I ovo nije prvi put da zaposleni u ovoj službi, zloupotrebljavaju svoj službeni položaj i na najgrublji način krše brojne važeće zakone. Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu je sasvim jasan i u njemu je naznačeno da je investitor saglasnost na elaborat dužan pribaviti prije početka radova, a ne poslije izvedenih radova, kako je to redovna praksa u Pljevljima".

"Služba za zaštitu životne sredine na ovaj način, po ko zna koji put ne samo da krši važeće zakone, već od svakog razumnog građanina Pljevalja pokušava da napravi budalu. Kako iko normalan može povjerovati da će njegovu, eventualnu primjedbu ili mišljenje o potrebi i načinu gradnje, koje dostavi u pisanoj formi, bilo ko razmatrati i sa pažnjom uvažiti eventualne primjedbe, kad zna da je projekat već dobrim dijelom realizovan, te da je poziv građanima da izvrše uvid u dokumentaciju i eventualno dostave svoje primjedbe i mišljenje najobičnija farsa, smišljena da obesmisli zakonske propise”, tvrdi Mitrović.

Ovakvim odnosom prema važnim dokumentima, navodi Mitrović, grubo se krše zakoni, a odgovorne niko ne poziva na odgovornost.

"Postavlja se logično pitanje koja je uloga osnovnog državnog tužioca iz Pljevalja i njegovih brojnih zamjenika, da li treba da prate dešavanja i kršenje zakonskih propisa ili da pozivaju na odgovornost".

U opštinskoj Službi za zaštitu životne sredine kazali su da ne krše zakon i da upotpunosti sprovede proceduru u skladu sa važećim propisima.

U toj službi su rekli da nije na njima da utvrđuju da li je neka inspekcija napravila propust i dozvolila da se nešto gradi bez prethodno pribavljene saglasnosti, jer na to ne mogu da utiču.

Štete evidentne

Pljevaljski ekolog tvrdi da je evidentno da je prilikom izvođenja radova na regulaciji korita rijeke Ćehotine došlo do narušavanja životne sredine.

“Iskopani materijal koji je sadržao velike količine smeća godinama lagerovanom u koritu i oko korita Ćehotine prevožen je u gradsku zonu u naselje Ševari i tu lagerovan ravnajući teren vjerovatno nekome ko bi u budućnosti tu izgradio neki poslovni prostor. Tom prilikom došlo je i do ugrožavanja javnog saobraćaja izlaskom teških kamiona na javni put Pljevlja –Gradac-Šula, nanoseći ogromne količine blata na kolovoz, a dio izvađenog materijala i vode i blata se iz kamiona direktno prosipao na saobraćajnicu. Treba napomenuti da se prilikom lagerovanja materijala u naselju Ševari zatrpani i odvodni kanali u polju Bare, tako da je došlo do izlivanja vode na asfaltni put”, ističe Mitrović.

On kaže da su ovo samo neki od problema koji su se dešavali prilikom radova na regulaciji korita Ćehotine.

Bonus video: