Doker iz Antverpena zavolio Crnu Goru obilazeći je biciklom

Pokazujući nam svoj moderni „mauntin bajk“ s kojim je obilazio Boku i Lovćen, Mark Lunders kaže da će obavezno doći narednog ljeta
67 pregleda 0 komentar(a)
Belgijanac Mark, Foto: Željko Komnenović
Belgijanac Mark, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 07.08.2011. 19:18h

„Ovdje vam je jako lijepo. Svuda su planine i more. Zaljubio sam se u ova krajolik. Ima puno krivina. Gdje god sam se okretao i vozio vidi se vrh Lovćena. Za bicikliste je staza do Njeguša odlična.

"Nevjerovatno, ali on kad dođe sa posla na biciklu izgleda odmorno kao da je došao automobilom"

Na odlasku treba da se savlada uspon, a na povratku je velika nizbrdica, a ja volim da spuštam velikom brzinom“, priča za „Vijesti“ Mark Lunders, 51-godišnji Belgijanac, pasionirani ljubitelj biciklizma koji je zavolio Crnu Goru na prvi pogled putujući na dva točka od Tivta do vrhova Lovćena i nazad.

Markova supruga Lidija rodom iz Šida već četiri godine sa djecom ljetuje u Tivtu, a njen suprug je prvi put ovog ljeta stigao iz Belgije.

Lidija kaže da ne bi mogla da zamisli odmor da prije obilaska roditelja u Šidu ne ljetuje u Tivtu.

„Živimo u mjestu pored Antverpena. Mark je doker u luci i imao je problema sa zdravljem zbog raznih gasova i isparenja koje na poslu svakodnevno udiše. Okrenuo se biciklu i sad svakodnevno prelazi velike razdaljine.

Putuje svaki dan do posla 30 kilometara na biciklu“, priča Lidija o hobiju svoga supruga ističući da je najveća kilometraža koju je prešao bila 275 kilometara kada je na svom dvotočkašu putovao do Njemačke, do grada Monšala. Vozio je sa bratom i po susjednoj Francuskoj savlađajući uspone na brdskoj trasi planetarno poznatog „Tur d Fransa“.

"Kad bih došao ovdje da živim kupio bih ili napravio kuću u planinini“

„Nevjerovatno, ali on kad dođe sa posla na biciklu izgleda odmorno kao da je došao automobilom. To jednostavno voli iznad svega. Ima dana da je po sedam-osam sati dnevno na biciklu. Ustane često u 4 ujutro da bi odvozio nekoliko kilometara“, priča Markova supruga.

„Više volim planine od mora. Kad bih došao ovdje da živim kupio bih ili napravio kuću u planinini“, kaže korpulentni Belgijanac tvrdeći da su lokalni putevi do Njeguša u boljem stanju nego oni u Belgiji.

Po čitav dan na biciklu

„Kod nas su jake zime, snjegočistači naprave rupe na kolovozu. Kod vas su putevi, bar oni kojima sam vozio do Lovćena u dobrom stanju.“, priča Mark Lunders kome je na displeju njegovog GPS uređaja nakon obilaska Lovćena ostalo memorisano 96 pređenih kilometara i potrošenih 3.600 kalorija.

Toliko, kaže, potroši radnik tokom cjelodnevnog teškog fizičkog rada. Na pitanje hoće li Mark nastaviti i tokom odmora u Šidu svoj život na dva točka Lidija kaže:

„On je po čitav dan biciklu. Hoće sigurno.“

Vukašin Vučurović, vlasnik pansiona u Tivtu u kome su odsjeli Mark i Lidija sa dva sina, kaže da je Markpvu porodicu vodio na Cetinje da im pokaže Dvor Kralja Nikole, Biljardu, Manastir Svetog Petra Cetinjskog, Njegoševu rodnu kuću i da je Belgijanac bio oduševljen.

„Kad smo stigli na Bukovicu on je rekao da je već bio tamo. Brži je on na biciklu nego mi kolima“, priča Vukašin.

Pokazujući nam svoj moderni „mauntin bajk“ s kojim je obilazio Boku i Lovćen, Mark Lunders kaže da će obavezno doći narednog ljeta.

Kaže da će mu naredna destinacija u Crnoj Gori koju će obići na biciklu biti Durmitor gdje će iz Boke stići vozeći novim autoputem Risan-Žabljak.

Bonus video: