Napuštenim psima je bolje na ulici nego u azilu u Zabrđu

Prostor koji je predviđen za azil je mali, neuslovan, zgrada nema fasadu, a boksovi nijesu natkriveni
68 pregleda 0 komentar(a)
lajko_1, Foto: Goran Malidžan
lajko_1, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.08.2011. 16:20h

Predsjednica Nevladinog udruženja “Pravo na život” Indira Lajko nezadovoljna je kako je lokalna vlast uradila zgradu azila za napuštene životinje u pljevaljskom selu Zabrđe, u prostoru nekadašnje farme Srednje stručne škole.

Ona kaže da je psima bolje da ostanu na ulici, nego da ih smjeste u taj prostor.

„Razočarana sam sa onim što sam vidjela, jer je sve jeftino urađeno. Za ono nije potrošeno ni hiljadu eura, a ne trideset kako tvrde. Imam osjećaj da je to rađeno samo zbog mog pritiska i građana, a ne da bi se zaštitile životinje na pravi način”, rekla je Lajko.

Azil je mali i neuslovan

Prema njenim riječima, prostor koji je predviđen za azil je mali, neuslovan, zgrada nema fasadu, a boksovi nijesu natkriveni.

U lokalnoj upravi su potvrdili da su završeni građevinski radovi na zgradi azila za životinje i da će uskoro u taj prostor biti smješteni psi lutalice, kojih je svakim danom sve više na pljevaljskim ulicama. Za izgradnju azila za napuštene životinje opština je izdvojila 29.000 eura i 10.000 eura za nabavku vozila potrebnog za prevoz pasa.

U zgradi u kojoj je napravljen azil nekada su se gajili kunići i prasad.

Psi lutalice posljednjih godina zadaju velike probleme građanima najsjevernijeg crnogorskog grada, a Opština izdvaja značajna sredstva za plaćanje kazni po tužbama građana koje su ujeli psi lutalice.

Plevljaci tužili Opštinu zbog ujeda pasa lutalica

Brojni Pljevaljaci tužili su opštinu zbog ujeda pasa lutalica, a Osnovni sud u Pljevljima je presuđivao uglavnom u njihovu korist dosuđujući im oštetu i do 4,5 hiljada eura, prosječno 1,2 hiljade.

Do sada su podnijete 84 tužbe od kojih je preko pedeset pravosnažnih, kojim građani traže naknadu štete na ime pretprljenih fizičkih bolova i straha od ujeda pasa. Troškovi liječenja osoba koje je ujeli napušteni psi su veliki, pa se lokalnu vlast može izložiti riziku da je tuži Fond zdravstva, s obzirom da izdvaja značajna sredstva za tu namjenu.

Prema riječima ljekara, lijek koji se daje odraslim osobama zavisno od tjelesne težine košta od 700 do hiljadu eura, što znači da je za liječenje 84 Pljevljaka koje su ujele lutalice Fond izdvoji osamdesetak hiljada eura.

Propala tri tendera za izbor veterinara

Lajko kaže da su propala već tri tendera za izbor veterinara koji će se brinuti o zdravlju pasa, što, smatra ona, lokalna uprava namjerno radi kako bi dobila na vremenu, jer nemaju novca za lijekove i hranu koju treba da obezbijede životinjama.

„Stekla sam utisak da im prilikom izbora veterinara nije bitan kvalitet, jer je njima u interesu da što više pomre pasa da bi oni imali manje troška. Kada ih god pitam kada će biti gotovo, oni kažu da im je blokiran račun po tužbama građana zbog ujeda pasa. Kakav je to apsurd”, kaže Lajko.

Ona smatra da se već kasni sa otvaranjem azila, jer se tokom ljeta psi mogli da se očiste, okupaju, jer je to teško uraditi zimi s obzirom na to da azil, kako tvrdi Lajko, ne odgovara zimskim uslovima.

Bonus video: